Bas Haan

Bas Haan

Bas Haan (1973) is onderzoeksjournalist bij NRC. Hij begon zijn journalistieke carrière tijdens zijn studie geschiedenis als rechtbankverslaggever en werkte daarna als onderzoeksjournalist bij de televisieprogramma's Netwerk, Nova en Nieuwsuur. In 2022 stapte hij over naar NRC.

In 2020 verscheen zijn fictie-debuut, de literaire thriller Lenoir. Die werd bekroond met de Schaduwprijs (de debuutprijs van de De Gouden Strop - waarvoor hij tevens genomineerd werd), de Bronzen Vleermuis, de Hermes Thriller Award, en stond op de shortlist voor de Hebban-thrillerprijs.

Ook zijn journalistieke werk viel veelvuldig in de prijzen. Haan won onder meer drie keer De Tegel en werd in 2015 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Zijn truecrimebestseller De Deventer moordzaak (2009, vernieuwde uitgave 2020) is verfilmd als De Veroordeling (2021)- die vier Gouden Kalveren won. Voor zijn boek De rekening voor Rutte (2017), over de bonnetjesaffaire waarop drie bewindslieden vielen, won hij de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep en de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. 

Terug naar boven