Machteld Siegmann

Machteld Siegmann is neerlandica en werkt als redacteur, journalist en tekstschrijver. De kaalvreter is haar debuutroman.

Machteld over…

… de eerste keer dat ze haar boek in de winkel zag

Best eng. Ik moest mezelf moed inspreken om de winkel in te gaan en geconfronteerd te worden met het feit dat iets wat heel erg van mijzelf was, nu een heel eigen leven gaat leiden. Ik heb er totaal geen vat meer op. 

 … haar inspiratie voor dit verhaal

Mijn boek moest gaan over een gezin op het platteland en hoe in families gebeurtenissen uit het verleden doorwerken in het heden. Wat ik nog nodig had, was iets wat dat gezin zou ontwrichten, wat de boel op scherp zou zetten. Toen las ik over een jong meisje dat ondergedoken zat bij een Zaanse familie. Ze herkende haar ouders niet toen die haar na de oorlog kwamen ophalen. Ik wist: hier ga ik wat mee doen.

… hoe ze het hele traject manuscript tot boek ervaren heeft

De kaalvreter heb ik in ruim twee jaar geschreven. De eerste maanden voelden als ronddwalen in een nog onbekend land. Je probeert eerst het ene weggetje, en dat brengt je weer op een ander weggetje. Best leuk, maar soms verdwaalde ik. Dan moest ik een heleboel materiaal weggooien. Toen ik eenmaal wist waar het zo’n beetje heen zou gaan, werd het makkelijker. Al heb ik nooit het gevoel gehad dat ik op safe speelde. Tot op het laatst heb ik niet geweten hoe het precies zou aflopen.

Boeken van Machteld Siegmann