Marathondebat

“Het langste gesprek ter wereld,” noemde Cees Nooteboom wat hij in Parijs meemaakte in die gedenkwaardige maand mei van het jaar 1968. In de hal van het bezette Odéontheater dook een slogan op die de ambitie op scherp stelde: “Als het parlement een burgerlijk theater wordt, moeten alle burgerlijke theaters parlementen worden.” En zo geschiedde. Wekenlang zou er dag en nacht tussen alle aanwezigen onderling gediscussieerd worden. Arbeiders, middenstanders, huisvrouwen, leraressen, kunstenaars, studenten en wie er verder maar passeerde, spraken in de afgeladen bonbonnière over alles wat hun op het hart lag.

Vijftig jaar later wordt er meer gecommuniceerd dan ooit tevoren, maar de vraag is of wat zich veelal op de sociale media afspeelt nog een “gesprek” kan worden genoemd. En in de talkshows en interviews van de reguliere media vinden al evenzeer vooral schijngesprekken plaats – strak geformatteerde, veelal vooraf afgesproken woordenwisselingen gaan er door voor spontane conversaties. 

Woensdag 23 mei werd in KANAL (Brussel) van 16 tot 22 uur een gesprek gevoerd zonder format of afspraken. We nodigden zeven heel verschillende mensen uit om met Geert Buelens in gesprek te gaan over de erfenis van 68. Het marathongesprek was via livestream te volgen en het wordt gefilmd door het team van regisseur Manu Riche – beelden die terecht zullen komen in een documentaire.

De opname van de livestream vindt u hier.

Gasten

Pol Dehert
Geerten Waling
Omar Ba
Tom Lanoye
Stephanie Archangel
Emma Lesuis
Melat Gebeyaw Nigussie
Gastheer: Geert Buelens, auteur van het boek De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (Ambo|Anthos, 2018)

In samenwerking met deBuren, Kaaitheater, Kanal.Pompidou en Ambo|Anthos.

Kies hier het hoofdstuk voor beeld- en geluidfragmenten