Wees onzichtbaar van Murat Isik op shortlist Libris Literatuur Prijs 2018

5 maart 2018

Zojuist is bekendgemaakt dat Wees onzichtbaar van Murat Isik op de shortlist staat van de Libris Literatuur Prijs 2018!

De Libris Literatuur Prijs is een belangrijke jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het voorgaande kalenderjaar. Naamgever aan de prijs is de sponsor, boekhandelsketen Libris.

Over Wees onzichtbaar

Het is een warm en ontroerend familieverhaal. Het beste boek van 2017 volgens NRC Handelsblad. Winnaar Boekhandelsprijs 2018.

‘Boeiend en meeslepend.’ – NRC

‘Leest als een trein.’ – Het Parool

‘Met soepele pen geschreven.’ – Trouw

‘Aanstekelijk en levendig.’ – De Standaard

‘Prestatie van formaat.’ – De Volkskrant

‘Een monument van een boek.’ – Jeroen Pauw

Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen  ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Over Murat Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op heden tien drukken beleefde. Hij ontving er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Verloren grond werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks.In 2017 verscheen zijn nieuwe roman Wees onzichtbaar. Hij won hiermee Boek van het jaar 2017 bij het NRC Handelsblad en bol.com, en Winnaar Boekhandelsprijs 2018. Eveneens werd Wees onzichtbaar genomineerd voor bng Bank Literatuurprijs en Halewijnprijs, en staat de roman op de Shortlist Libris Literatuur Prijs.

Volg ons op Instagram