Wees onzichtbaar van Murat Isik wint Libris Literatuur Prijs 2018!

8 mei 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteravond werd bekend gemaakt dat Murat Isik met Wees Onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs 2018 heeft gewonnen! Wees Onzichtbaar is een epische roman over de strijd van een gezin tegen een tirannieke vader. Ontroerend en aangrijpend.

De Libris Literatuur Prijs is een belangrijke jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het voorgaande kalenderjaar. Naamgever aan de prijs is de sponsor, boekhandelsketen Libris. De jury, onder leiding van voorzitter Abdelader Benali, noemt Murat Isik een meesterlijk verteller.

Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen  ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

De jury over Wees onzichtbaar:

Wees onzichtbaar is geschreven in ruim honderd anekdotische, scherp gefocuste hoofdstukken die rijk zijn aan krachtige details en treffende observaties. De lezer wil doorlezen. Isik Murat trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen en geeft een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman.’

Lees het volledige juryrapport hier.

[boekdb_sc_etalage id=”24″]

Volg ons op Instagram