Sholeh Rezazadeh wint Debutantenprijs MdNL

29 maart 2022

De Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 (voorheen de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs) is door het bestuur van de MdNL toegekend aan Sholeh Rezazadeh voor haar prozadebuut De hemel is altijd paars. Deze roman verscheen in 2021 bij Uitgeverij Ambo|Anthos.

Enkele passages uit het juryrapport:

“[…] een opmerkelijk romandebuut, fijnzinnig geweven zoals een Perzisch tapijt of misschien beter: zoals een kleur- en beeldrijke miniatuur, waarin op bijzonder sensitieve, introspectieve wijze het portret van een zoekende, dromerige jonge vrouw wordt geschetst.
Het is een boek, zoals de titel al aangeeft, vol kleur en zintuiglijkheid, ook in de stijl. Dat was een van de redenen dat de jury zich door dit debuut liet verleiden en bekoren.

De verteller-protagonist Arghavan is een vrouw van Iraanse origine in Amsterdam. Zij baat een tweedehandswinkel uit en verkoopt spullen waaraan verhalen vastzitten. Ogenschijnlijk een simpel gegeven, maar het is een briljante vondst: niet de spullen vormen de kern, maar de verhalen en de personen erachter. Welke weg heeft een voorwerp afgelegd voordat het in haar winkel terecht is gekomen? Welke persoonlijke verhalen zijn ermee verbonden?

De auteur woont sinds 2015 in Nederland en maakte zich in die betrekkelijk korte tijd de taal meester; ze schreef poëzie waarmee ze in 2019 de El Hizjra Literatuurprijs won. De hemel is altijd paars is haar echte literaire debuut dat semi-autobiografische aanleiding heeft. Zelf noemt ze haar debuutroman deels fictie, deels non-fictie. De auteur zelf verliet het bergachtige, zonovergoten Iran, dat ze ergens ‘giftige’ geboortegrond noemt voor het platste land ter wereld, Nederland. Ontheemding, vervreemding en heimwee zijn de grote dragende thema’s.

Met haar nieuwe taal schreef Rezazadeh een betoverende roman die niet alleen qua thematiek maar ook in taal de Nederlandse literatuur verrijkt. De jury was verrast door de ongekende rijkdom van dit boek, dat zijn harde waarheid ogenschijnlijk ‘verbloemt’ achter het prachtigst poëtisch proza. Haar boek is als een juweel in de recente Nederlandse letteren.”

Bron: mdnl.nl


De mosterdmoorden

Een vleugje Midsomer Murders en een snufje Miss Marple: de ingrediënten voor De mosterdmoorden. Voor fans van Richard Osman en cozy crime.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 11,99

Bestellen

Volg ons op Instagram