Saša Stanišić wint De Nelly Sachs-prijs 2023

15 september 2023

De Bosnisch-Duitse auteur Saša Stanišić heeft de Nelly Sachs-prijs toegekend gekregen. De prijs, vernoemd naar de joodse dichter en Nobelprijswinnaar Nelly Sachs, omvat een geldbedrag van € 15.000 en wordt om de twee jaar uitgereikt door de Duitse stad Dortmund. Het is een van de meest prestigieuze literaire prijzen in het Duits taalgebied en eert persoonlijkheden die bijzonder uitmuntende literaire prestaties leveren die in het bijzonder tot doel hebben de culturele betrekkingen tussen volkeren te verbeteren.

Saša Stanišić werd in 1978 in Višegrad geboren en vluchtte toen hij veertien was met zijn ouders naar Duitsland. Ze moesten hun land verlaten omdat zijn moeder moslim is en zijn vader christen.

Van hem verschenen bij Ambo|Anthos Hoe de soldaat de grammofoon repareert (2007) en Nacht voor het feest (2014). Beide romans werdenenthousiast onthaald door de pers.

Met zijn laatste roman Herkomst (2020)won hij de Deutsche Buchpreis.


Herkomst

Herkomst

‘Herkomst is een boek over de eerste toevalligheid in onze biografie: ergens geboren worden. En over wat er daarna gebeurt. Het is een boek over taal, jeugd en vele zomers. De zomer toen mijn grootvader zo uitbundig danste dat hij op de voet van mijn grootmoeder trapte en ik bijna niet geboren werd. De zomer toen ik haast verdronk. De zomer toen Angela Merkel alle grenzen openstelde, die leek op de zomer toen ik naar Duitsland vluchtte. Herkomst is een ode aan mijn grootmoeder die lijdt aan dementie. Terwijl ik mijn herinneringen orden, verliest zij de hare.’

Herkomst is een meesterwerk, waarin een familie symbool staat voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 26,99 met gratis verzending.

Bestellen

Volg ons op Instagram