Sara Kroos schrijft na lang zwijgen een openhartig boek over seksueel misbruik en de herhaling hiervan

17 november 2022

Rood is ja van Sara Kroos is een eerlijk en confronterend verslag van misbruik en de herhaling hiervan, van een leven met psychische klachten en de weg naar herstel. Het misbruik in haar volwassen leven vond plaats in een kliniek, waar Sara op haar kwetsbaarst was. Na een lange juridische weg volgde erkenning en besloot Sara uiteindelijk niet meer te zwijgen. “Ik schrijf dit boek om het systeem van en na misbruik bloot te leggen. Niet alleen omdat mijn stilte inmiddels giftig is voor mijzelf, maar ook omdat stilte, schaamte en het wegkijken van misbruik dat systeem juist in stand houdt.”


Rood is ja

Rood is ja van Sara Kroos

Rood is ja van cabaretier Sara Kroos is haar eerlijke en confronterende verhaal over misbruik en de herhaling hiervan, van een leven met psychische klachten en de weg naar herstel.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,99 met gratis verzending.

Bestellen

Sara schuwde in haar theaterprogramma’s het persoonlijke verhaal niet. Openhartig, hard, ontroerend en buitengewoon grappig vertelde ze behalve over vrolijke onhandigheid ook over de zwarte thema’s in haar leven: seksueel misbruik en depressie. In een razend tempo maakte ze gewaardeerde programma’s en trad ze in het hele land op voor volle zalen.

Totdat haar stressvolle bestaan in combinatie met haar voorgeschiedenis zoveel van haar eiste dat ze vastliep. Sara liet zich opnemen in een psychiatrische kliniek, waar ze seksueel werd misbruikt door de therapeut die haar moest helpen met het verwerken van het misbruik uit haar jeugd. In de jaren die volgden gaf ze alles om overeind te blijven, kreeg ze na een lange juridische weg erkenning van de pleger en de kliniek, en besloot ze uiteindelijk niet meer te zwijgen.

Met een nawoord van Iva Bicanic en Richard Korver.



Cabaretier en tekstschrijver Sara Kroos (1981) kreeg voet aan de grond in de Nederlandse cabaretwereld met het winnen van de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival in 2000. Niet lang daarna won ze de Neerlands Hoop met haar voorstelling Zoetgevooisd (2005). Met haar tiende cabaretprogramma Verte (2019) won ze de Poelifinario, de belangrijkste Nederlandse cabaretprijs.

Volg ons op Instagram