Sacha Bronwasser en Emy Koopman zijn genomineerd voor De Inktaap 2025

11 april 2024

Het is dubbel feest! Niet één, maar twee(!) titels van Ambo Anthos zijn genomineerd voor dé literaire jongerenprijs van Nederland. Luister van Sacha Bronwasser én Kindertrein uit Budapest van Emy Koopman zijn genomineerd voor De Inktaap 2025.

Het is dit jaar voor het eerst dat de nominaties zijn bepaald door docenten uit het voortgezet onderwijs. Omdat zij dagelijks contact hebben met leerlingen weten ze als geen ander welke boeken hen aanspreken. De afgelopen twee weken hebben zij hun stem uitgebracht op de titels van de shortlists van de drie grote literaire prijzen; de BNG Bank Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Voorheen werden de winnende titels van de drie grote literaire prijzen automatisch genomineerd. Tijdens het leesbevorderingstraject van De Inktaap lezen en beoordelen jongeren tussen de 15 en 19 jaar de drie nominaties. Op 22 april 2025 wordt De Inktaap 2025 uitgereikt in Rotterdam.

De nominaties voor De Inktaap 2025

  • Kindertrein uit Boedapest – Emy Koopman, Ambo|Anthos
    (shortlist BNG Bank Literatuur Prijs 2023)
  • Luister – Sacha Bronwasser, Ambo|Anthos
    (shortlist Libris Literatuur Prijs 2024)
  • – Tiemen Hiemstra, Das Mag
    (shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2023)

Jongeren lezen, beoordelen en bekronen

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Deze jongerenprijs laat, met haar prikkelende karakter en vrijwillige deelname, zien dat jongeren met plezier lezen en zich in literair hoogstaande boeken willen verdiepen. Honderden bovenbouwleerlingen uit het hele land én Vlaanderen wagen zich in juryverband aan de drie uitdagende boeken.

Na het lezen gaan de leerlingen met elkaar in discussie met behulp van het LitLab-lesmateriaal van de Universiteit Utrecht en kiezen zij tijdens een speciaal schooldebat hun favoriete titel. De resultaten van alle jury’s samen bepalen welk boek wordt bekroond met De Inktaap 2025. De uitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke slotdag op 22 mei 2025 in de Doelen te Rotterdam.

Volg ons op Instagram