Pop-up marathondebat ‘De jaren 60’ live te volgen

22 mei 2018

Op woensdag 23 mei vindt het pop-up marathondebat over de jaren zestig plaats. Het vertrekpunt van het debat is de nieuwe vuistdikke cultuurgeschiedenis De jaren zestig van Geert Buelens. Gasten bij dit debat zijn: Pol Dehert, Geerten Waling, Omar Ba, Tom Lanoye, Stephanie Archangel, Emma Lesuis en Melat Gebeyaw Nigussie.

“Het langste gesprek ter wereld,” noemde Cees Nooteboom wat hij in Parijs meemaakte in die gedenkwaardige maand mei van het jaar 1968. In de hal van het bezette Odéontheater dook een slogan op die de ambitie op scherp stelde: “Als het parlement een burgerlijk theater wordt, moeten alle burgerlijke theaters parlementen worden.” En zo geschiedde. Wekenlang zou er dag en nacht tussen alle aanwezigen onderling gediscussieerd worden. Arbeiders, middenstanders, huisvrouwen, leraressen, kunstenaars, studenten en wie er verder maar passeerde, spraken in de afgeladen bonbonnière over alles wat hun op het hart lag.

Vijftig jaar later wordt er meer gecommuniceerd dan ooit tevoren, maar de vraag is of wat zich veelal op de sociale media afspeelt nog een “gesprek” kan worden genoemd. En in de talkshows en interviews van de reguliere media vinden al evenzeer vooral schijngesprekken plaats – strak geformatteerde, veelal vooraf afgesproken woordenwisselingen gaan er door voor spontane conversaties.

Over het debat

Het debat is een gesprek zonder format of afspraken. Zeven heel verschillende mensen gaan in gesprek met Geert Buelens over erfenis van 68. Het marathongesprek is via livestream te volgen en het wordt gefilmd door het team van regisseur Manu Riche – beelden die terecht zullen komen in een documentaire. De livestream kan gevolgd worden via deze link en start om 16.00 uur. Het duurt tot 22.00 uur.

In samenwerking met deBuren, Kaaitheater, Kanal.Pompidou en Ambo|Anthos.

Volg ons op Instagram