Millstreet Films verfilmt debuutroman ‘Zachtop lachen’ van Malou Holshuijsen

10 mei 2021

Productiemaatschappij Millstreet Films verkrijgt de verfilmingsrechten van het boek ‘ZACHTOP LACHEN’ van Malou Holshuijsen, uitgegeven door uitgeverij Ambo|Anthos. Holshuijsen beschrijft in haar debuutroman op lichte toon het jeugdtrauma dat ze jarenlang overschreeuwde. Anne de Clercq (SOOF 3, SNELLE: ZONDER JAS NAAR BUITEN, JACK BESTELT EEN BROERTJE) zal de film regisseren.

Zachtop lachen is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan.
Malou een jonge vrouw met galgenhumor en een dode Indische oma bezit een groot talent zich laconiek en luidkeels door het leven te bewegen. Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar oh zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, ‘eten is zilver en zwijgen is goud’ met dit alles te maken?

De Clercq kan niet wachten om het boek te vertalen naar het witte doek: “Malou schreef echt een prachtboek. Toen ik het las, wist ik meteen dat ik er een film van wilde maken. Het is grappig en komt recht uit het hart. Een zwaar onderwerp, maar licht verteld met fantastische dialogen en veel humor, waarbij je toch de onderliggende pijn voelt. Je kan niet anders dan van de hoofdpersoon houden; een jonge, talentvolle, grappige vrouw, die midden in het leven lijkt te staan, maar die zichzelf overschreeuwt tot ze niet meer kan”.

Malou: “’Verfilming Zachtop lachen door Millstreet Films. Mijn eerste reactie: ‘Huh? Wat? Oh je bedoelt, nee, heh? Echt? Doe normaal.’ Zojuist zette ik mijn handtekening en mag ik van de daken schreeuwen dat Millstreet Films Zachtop lachen gaat verfilmen. Met het volste vertrouwen kijk ik uit naar de zorgvuldige en vooral bijzondere plannen van Rachel van Bommel en Anne de Clercq.

Het boek verscheen vorige maand en krijgt nu al een vierde druk. Malou Holshuijsen is journalist, radiopresentator en columnist.

Millstreet Films produceerde onder andere de SOOF-films, SINGEL 39, ANNE+ en onlangs de documentaire Snelle: Zonder Jas Naar Buiten. Het bedrijf ontwikkelt en produceert hoogwaardige films en dramaseries vanuit een hedendaags vrouwelijk perspectief voor een breed publiek, met een sterke vrouwelijke hoofdrol of vrouwelijke filmmakers.


De grijze kitten en de monnik

Prachtige roman op de grens van een liefdesverhaal en inspirerende non-fictie vol inzichten over hoe je een gelukkig leven leidt. Voor de lezers van Charlie Mackesy, Haemin Sunim en Hiro Arikawa.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 12,99

Bestellen

Volg ons op Instagram