Menno Pot tekent contract voor twee boeken over Ajax

27 mei 2019

Schrijver en journalist Menno Pot werkt aan twee nieuwe boeken over Ajax. Het nieuwe Ajax, dat verschijnt in oktober 2019, gaat over het onvergetelijke seizoen dat Ajax achter de rug heeft. Het tweede boek verschijnt in 2020 en verenigt Pots belangrijkste fascinaties en specialisaties: Ajax en geschiedenis.

Het Nieuwe Ajax gaat dieper in op Ajax’ internationale wederopstanding. De club beleefde een historisch Champions League-toernooi. Overwinningen op Real Madrid (1-4) en Juventus (1-2) boezemden wereldwijd ontzag in. Maar volgens Pot was deze jaargang voor Pot meer dan ‘gewoon’ een succesvol voetbalseizoen: Ajax vond een moderne versie van zichzelf uit. De club keerde niet terug naar het eigen glorieuze verleden, maar kwam er eindelijk los van.

Dat was op het veld zichtbaar, maar ook eromheen, op talloze manieren. Trainer Erik ten Hag vertaalde de ‘huisstijl’ naar de eenentwintigste eeuw, terwijl op de tribunes een nieuw soort Ajax-vreugde voelbaar werd: de Ajax-cultuur van een nieuwe tijd in een nieuw Amsterdam. Pot raakte er gaandeweg van overtuigd: dit is een kanteljaar. Hij reconstrueert het succes en legt uit dat het verschillende vaders heeft, van Johan Cruijff tot Peter Bosz, van Marc Overmars tot Appie Nouri.

Menno Pot (1975) is schrijver en journalist, met popmuziek, voetbalcultuur en zijn geliefde Ajax als specialisaties. Hij schrijft over popmuziek voor de Volkskrant, heeft een wekelijkse Ajax-column in Het Parool, legt in zijn verhalen voor Ajax Life verbanden tussen heden en verleden van de club en schrijft voor het blad Santos over voetbalcultuur in bredere zin. Zijn belangstelling voor Nederlandse oorlogsgeschiedenis dringt vaak door in zijn werk. Hij droeg artikelen en verhalen bij aan verschillende boeken over Ajax en publiceerde zelf vier boeken waarin de club de hoofdrol speelt, waaronder de bekroonde supportersroman Vak 127 (2005).

Volg ons op Instagram