Leestips 2020

21 juli 2020

 

Historische romans

Zomerboeken

Leestips 2020 museum van verbroken beloftesParijs, heden. Het museum van verbroken beloftes bevat objecten die zijn gedoneerd en symbool staan voor rouw of verraad. Ook Laure, de directeur en curator, heeft objecten in het museum uitgestald.

Praag, 1985. Laures vader is overleden en ze vertrekt naar Praag om daar te gaan werken. Maar het leven achter het IJzeren Gordijn is saai en grijs. Totdat ze een jonge muzikant ontmoet. 

leestips 2020 de kaasfabriekAmsterdam, 1892. Ondanks het verlies van haar ouders zit Lydia vol ideeën voor de toekomst en het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen. Omdat ze als vrouw alleen geen onderneming mag starten moet ze samenwerken met Huib Minnes. 

Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Ralph Reymaekers. Na een conflict met haar moeder is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. 

leestips 2020 verloren familieLouisiana, 1875. De Amerikaanse Burgeroorlog is net ten einde als drie jonge vrouwen beginnen aan een hachelijke zoektocht. Lavinia, de verwende erfgename van een noodlijdende plantage, Juneau Jane, haar creoolse halfzus, en Hannie, Lavinia’s voormalige slavin. Voor Lavinia en Juneau Jane staat de erfenis op het spel, maar Hannie heeft een heel andere missie.

Historische romans

Herfstboeken

Leestips 2020 Hannahs vluchtBerlijn 1938. Hannah Weiss staat op het punt een wetenschappelijke ontdekking te doen, maar als Joodse vrouw wordt ze gediscrimineerd. Als de nazi’s  steeds meer macht krijgen slaat Hannah noodgedwongen op de vlucht.

New Mexico, VS, 1945. Majoor Jack Delaney is teruggekeerd uit het bevrijde Parijs en heeft een nieuwe missie: een spion ontmaskeren. Iemand lekt geheimen naar de nazi’s. Jacks hoofdverdachte is Hannah Weiss. 

leestips 2020 Rosa's oorlogAugustus 1942: een jongeman spoelt aan op het Rotterdamse Katendrecht, waar de Duitse soldaten niet mogen komen. Hij wordt opgevangen in Belvédère, het café waar verboden jazz gespeeld wordt en onderduikers en verzetsmensen huizen. De man is zijn geheugen kwijt: hij heeft naam noch verleden. Rosa, een Surinaamse bediende, ontfermt zich over de vreemdeling. 
Leestips 2020 Wij duitsersEen indringende oorlogsroman vanuit het perspectief van een jonge, dienstplichtige Duitse student. Een nieuwe blik op een van de gruwelijkste periodes in de moderne geschiedenis. De hoofdpersoon, die wordt geteisterd door schuldgevoel, vertelt over zijn rationele houding, bejubelt de moed van de ander en legt de diffuse grens tussen goed en fout bloot.

Romans

Zomerboeken

Leestips 2020 Bloemen van de duisternis 

Een indringende roman over de macht van kunstmatige intelligentie, vanuit het perspectief van drie generaties vrouwen, tegen de achtergrond van het Parijs van de nabije toekomst. ‘Atwoodiaanse dystopie, waarin De Rosnay alle ingrediënten die we van haar kennen verwerkt: een beklemmend huis, huwelijksgeheimen, eenzaamheid, Virginia Woolf en een verrassend eind.’ – Le Point

Leestips 2020 De supperclub 

Een vlijmscherpe aanklacht tegen de patriarchale maatschappij, een roman die schopt tegen opgelegde normen en waarden en waarin je je tegelijkertijd watertandend tegoed doet aan onweerstaanbare beschrijvingen van de lekkerste gerechten.

Leestips 2020 De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo 

Een adembenemende roman die de lezer moeiteloos meevoert, van de gloriedagen van Hollywood in de jaren zestig tot de harde, hedendaagse realiteit. Het is een verhaal over meedogenloze ambitie, onverwachte vriendschap en een grote, verboden liefde, geïnspireerd op de levens van Hollywood-diva’s Elizabeth Taylor en Ava Gardner.

Romans

Herfstboeken

Leestips 2020 SchaduwstadEen plotgedreven roman geschreven over de kloof tussen de Britse klassen, tussen rijk en arm, tussen hen voor wie deuren zich openen en anderen die met moeite overleven. Met haarscherpe pen zet ze haar personages neer en snijdt ze ongemakkelijke thema’s aan: een onvergetelijke roman voor iedereen die genoten heeft van Het feest!
Leestips 2020 HerkomstEen meesterwerk, waarin één familie symbool staat voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis. Deze autobiografische roman gaat over de vlucht van Stanišic en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišic wat er is voorgevallen tijdens die vlucht en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.
Leestips 2020 De hemel is altijd paarsArghavan is een jonge Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont. Terwijl ze worstelt om een nieuw leven op te bouwen, wordt ze geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Ze verwondert zich over dit land waar iedereen haast heeft en waar het onmogelijk lijkt om met de ander verbonden te zijn. Dan wordt ze verliefd op Mees.

Literaire Thrillers

Zomerboeken

Leestips 2020 welterusten mama 

Forensisch psycholoog Seonkyeong ontvangt een onverwacht telefoontje. De veroordeelde seriemoordenaar Yi, wiens gruwelijke moorden de wereld schokten, wil geïnterviewd worden. Yi, die tot op heden weigerde met iemand te spreken, vraagt speciaal naar haar. Uit nieuwsgierigheid stemt ze toe.

Leestips 2020 perfecte prooi 

Hoe onschuldiger de prooi, hoe beter… ‘Met Perfecte resten heeft Fields al een prachtige thriller geschreven. Perfecte prooi is zo mogelijk nóg beter.’ – Scotland Correspondent

Leestips 2020 Gifsppor 

Drie Zeeuwse vriendinnen delen hun passie voor tuinieren. Als ze samen op reis gaan naar Engeland blijkt dat het niet alleen tuinieren is wat hen bindt… Gifspoor van Jet van Vuuren is de ideale vakantiethriller.

Literaire thrillers

Herfstboeken

Leestips 2020 flashbackBlackwood Bay is een spookstadje geworden, en daarmee de perfecte locatie voor filmmaker Alex om haar nieuwe documentaire te schieten. Maar de hechte dorpsgemeenschap is achterdochtig over haar motieven. Want er gebeurt nooit wat in hun dorp, dus waarom zou ze hier filmen? Of is er iets? Weet zij meer dan ze zegt, en wie is ze eigenlijk?
Leestip 2020 OverschotArend Meulenhoek krijgt een dreigtelefoontje van een man die claimt dat zijn stiefzoon Ferry hem duizenden euro’s schuldig is. Wanneer hij Ferry hierop aanspreekt, wuift die de kwestie gemakzuchtig weg. De problemen met de obscure, criminele schuldeiser en de onhandelbare Ferry maken het dagelijks leven zo moeilijk dat Arend en zijn vrouw Maud het nauwelijks meer aankunnen. 
Leestips 2020 De Schaduwvriend 

Paul Adams herinnert zich nog goed die vreselijke dag waarop de jonge Charlie Crabtree een van zijn klasgenoten vermoordde. Vijfentwintig later verwerkt Paul stukje bij beetje zijn jeugd. Maar wanneer zijn dementerende moeder een terugval krijgt, kan hij er niet meer omheen: hij moet terug naar zijn ouderlijk huis. Het duurt niet lang voordat alles uit de hand begint te lopen.

Volg ons op Instagram