Kemal Rijken schrijft biografie Eberhard van der Laan
23 september 2015
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam maakt binnenkort bekend of hij nog zes jaar doorgaat. Wat zijn beslissing ook is, in het voorjaar van 2016 verschijnt Van der Laan. Biografie van een burgemeester bij Ambo|Anthos uitgevers. In deze biografie vertelt journalist en schrijver Kemal Rijken het verhaal van een van de meest gewaardeerde bestuurders van het land.
Het boek gaat over de politieke werdegang van Van der Laan en is ongeautoriseerd. Desondanks heeft Rijken vooralsnog medewerking gekregen van nagenoeg alle betrokkenen uit het leven van de burgemeester. Momenteel bevinden Rijkens onderzoek en verhaal zich in een vergevorderd stadium.
Als burgervader van de hoofdstad is Eberhard van der Laan bekend en geliefd in heel Nederland. In tegenstelling tot de partijgenoten die hem voorgingen heeft hij echter niet het imago van een typische PvdA-burgemeester. Hij stelt zich vooral op als een pragmatisch bestuurder met een focus op ‘law & order’, maar kent ook zijn sociale rol, onder meer bij het vervullen van zijn ceremoniële taken.
Wie is deze man, die omarmd wordt door zowel links als rechts? In de biografie beschrijft auteur Kemal Rijken Van der Laans jeugd in het gereformeerde Rijnsburg, met ouders die in het verzet zaten, en waar iedereen hem kende als de dokterszoon. Aan het einde van zijn studie rechten in Amsterdam werd Van der Laan politiek assistent van de illustere wethouder Jan Schaefer. In de jaren daarna volgden de advocatuur en de landelijke politiek.
Rijken: ‘Het is de bedoeling om een boek te maken dat inzicht geeft in het leven van Van der Laan. De meeste mensen kennen hem alleen als burgervader van Amsterdam, maar er schuilt veel meer interessants achter deze persoon dan gedacht wordt. Dat blijkt uit de vele gesprekken die ik reeds met naaste betrokkenen heb gevoerd.’
Het burgemeesterschap wordt ook van binnenuit beschreven: Van der Laans invloed binnen de Stopera, de relatief soepele start na zijn periode als minister en zijn omgang met dossiers als de troonswisseling of de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. De auteur legt bloot hoe Van der Laans carrière heeft bijgedragen aan de voorbereiding op zijn huidige functie, die hem op het lijf geschreven lijkt.
Kemal Rijken (1980) is journalist en schrijver. Door de jaren heen werkte hij voor verschillende media, waaronder Metro, Trouw, Binnenlands Bestuur en het AD. In 2014 schreef hij het boek De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid en in 2012 maakte hij het boek Roma, over de geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. Tevens is Rijken presentator van het politieke debatprogramma AmstelPolis, dat op zender Salto 1 wordt uitgezonden.