Jeroen van Bergeijk en Arthur Debruyne op shortlist Brusseprijs
7 mei 2024
Zojuist is bekendgemaakt dat zowel Jeroen van Bergeijk (undercover aan het werk) en Arthur Debruyne (De Mexicaanse methode) op de shortlist staan van de Brusseprijs.
Deze prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek wordt op zaterdag 15 juni uitgereikt tijdens de Nacht van het journalistieke boek in de Rode Hoed, Amsterdam.
Aan de Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.
Arthur Debruyne (1986) werd sinds zijn aanstelling bij Het Financieele Dagblad als correspondent in Latijns-Amerika vaak geconfronteerd met de ontwrichtende gevolgen van drugsoorlogen. Hij begon het nieuws rond βel narcoβ op de voet te volgen, maar raakte werkelijk gefascineerd toen hij vernam dat er drie Mexicaanse boeren waren opgepakt in een crystal meth lab in Noord-Brabant. Daar begon zijn jarenlange zoektocht naar de Mexicaanse laboranten en onderwereldmakelaars die in onze Lage Landen een nieuwe tak van de drugsindustrie hebben grootgemaakt.
In De Mexicaanse methode spreekt Debruyne een aantal Mexicaanse koks en ontrafelt het spoor naar de ‘brokersβ die ze in contact brachten met Nederlandse drugshandelaren, onder wie Pavel N.G. alias Pablo Ice-cobar die momenteel terechtstaat in Den Bosch. Op basis van gesprekken met de belangrijkste betrokkenen, onderzoek in strafdossiers en vertrouwelijke documenten, onthult Arthur Debruyne het verhaal achter dit opmerkelijke fenomeen in de Nederlands-Belgische drugsmisdaad.
Undercover aan het werk: Taxichauffeur bij Uber, medewerker bij het distributiecentrum van Bol.com, flitskoerier bij Gorillas, customer care agent bij Wehkamp, koffersjouwer op Schiphol, Clickworker bij Amazon, en verkeersregelaar in Amsterdam. Gedurende zes jaar lang stortte undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk zich in banen waarvoor nauwelijks kwalificaties nodig zijn. Want wie zorgt ervoor dat jouw bol.com-pakketje de volgende dag al wordt bezorgd? Wie neemt de telefoon op als je een klantenservice belt? En wie brengt jouw koffer op de plaats van bestemming? Zaken waarmee vrijwel elke Nederlander te maken heeft, maar waarvan weinigen weten hoe het er precies aan toegaat.
Daarnaast schetst Jeroen van Bergeijk zijn werdegang als undercoverjournalist. Hij vertelt over de angst om betrapt te worden, de vele morele valkuilen van de undercoverjournalistiek en zijn groeiende weerzin tegen het zich voortdurend anders moeten voordoen dan wie hij werkelijk is. Kan en wil hij nog langer liegen om de waarheid te vertellen?