Jacques Meerman genomineerd voor Joop Witteveenprijs

30 september 2016

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman behoort tot 1 van de 4 genomineerden voor de Joop Witteveenprijs 2015. De winnaar wordt op 4 november tijdens een prijsuitreiking bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats bij de Bijzondere Collecties in Amsterdam.

De Joop Witteveenprijs bekroont de beste historische publicatie op het gebied van de eetcultuur van de lage landen. Joop Witteveen, die onlangs op 88 jarige leeftijd overleed, bezat een encyclopedische kennis van alles wat met gastronomie te maken had. Hij legde samen met zijn levensgezel Bart Cuperus en collega Johannes van Dam de basis voor de Gastronomische Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Over Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken
Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman is een fascinerende gastronomische reis door de Nederlanden. Meerman laat zien hoe onze gastronomische traditie in de loop van de eeuwen gevormd is door wereldse invloeden. Door de Arabische landbouwrevolutie werden spinazie en bloemkool geïntroduceerd. In de middeleeuwen leerden we amandelen en de eerste exotische specerijen kennen. De ontdekking van Amerika in 1492 bracht sperziebonen en tomaten, en vanaf de zeventiende eeuw zouden de Indische kruiden ons eten op smaak brengen. Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken is voor de lezers van Gouden jaren van Annegreet van Bergen en Amsterdam van Russell Shorto. Mét recepten.

Volg ons op Instagram