Georgi Gospodinov wint Booker Prize

24 mei 2023

De Bulgaarse auteur Georgi Gospodinov heeft samen met vertaler Angela Rodel de Booker Prize gewonnen, zo werd onlangs bekendgemaakt. De prijs, die wereldwijd wordt erkend als een van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen, werd toegekend aan Gospodinov voor zijn roman Time Shelter (Schuilplaats voor andere tijden. Met een prachtige vertaling naar het Nederlands van Hellen Kooijman).

Gospodinov, bekend om zijn meeslepende romans en korte verhalen, is nu officieel toegetreden tot de gelederen van literaire grootheden die eerder de Booker Prize hebben ontvangen. Zijn buitengewone vaardigheid in het vertellen van verhalen en zijn vermogen om complexe thema’s op indringende wijze te verkennen, hebben de jury diep geraakt.

Gospodinov zelf heeft zijn dankbaarheid geuit voor de erkenning en eer die met de Booker Prize komt. “Deze prijs is een aanmoediging voor auteurs uit de Balkan, die vaak buiten de Engelssprekende aandacht vallen”, reageerde hij.

De Booker Prize, die in 1969 werd opgericht, is een literaire onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan de beste roman geschreven in het Engels en gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Het is een erkenning die auteurs wereldwijd in de schijnwerpers zet en hen de mogelijkheid biedt om hun literaire carrière naar nieuwe hoogten te tillen.


Schuilplaats voor andere tijden

Schuilplaats voor andere tijden

Een naamloze verteller ontmoet Gaustin, een ‘flaneur door de tijd’. Hij is het brein achter een instituut dat een baanbrekende behandeling biedt aan alzheimerpatiënten, de ‘kliniek voor het verleden’: elke etage vertegenwoordigt een periode uit de twintigste eeuw, die patiënten in de gelegenheid stelt terug te gaan in de tijd om zo rust te vinden in hun vervagende herinneringen. Een steeds groter aantal gezonde mensen toont echter interesse in deze kliniek, die een ‘schuilplaats’ vormt voor de grimmige realiteit. Een ontwikkeling die uitmondt in een gevaarlijke situatie wanneer heden en verleden in elkaar dreigen over te lopen.

Met Gospodinovs kenmerkende zwarte humor zuigt Schuilplaats voor andere tijden de lezer een unieke wereld in, om hem vervolgens ademloos achter te laten met een volledig hernieuwd idee over verleden, heden en toekomst.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,99 met gratis verzending.

Bestellen

Volg ons op Instagram