De nieuwe Denker des Vaderlands: Marjan Slob

17 maart 2023

Huidig Denker des Vaderlands Paul van Tongeren zal in april na twee jaar zijn taak doorgeven aan de nieuwe Denker Marjan Slob. De eretitel wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker. De Denker bezit de kwaliteit om zich vanuit een weldoordachte positie te engageren met de maatschappelijke actualiteit en is in staat de hectiek van het nieuws in een groter verband te plaatsen. Op die manier verdiepen Denkers niet alleen de actualiteit en het publieke debat, maar maken zij de filosofie ook aantrekkelijk voor een breed publiek. Op vrijdag 7 april, tijdens de Nacht van de Filosofie Amsterdam, vindt de inauguratie van de nieuwe Denker des Vaderlands Marjan Slob plaats.


Ruimte maken voor het andere

Ruimte maken voor het andere

Ruim denken is haar thema: al denkend vanuit de plek waar je staat ruimte scheppen voor andere waarden en ervaringen dan alleen die van jezelf. Wees open, zo open als je aankunt. Luister. Kijk. ‘De realiteit kunnen zien en aanvaarden, daar gaat mijn filosofie over. Een denken dat zorgvuldig uiteen wordt gezet in het boekje Ruimte maken voor het andere: het denken van Marjan Slob, geschreven door journalist Jannetje Koelewijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 15,00

Bestellen

De lege hemel

De lege hemel

Het woord ‘eenzaamheid’ zingt rond. Bezorgde beleidsmakers nemen maatregelen om de eenzaamheid onder geïsoleerde hoogbejaarden en gamende jongeren te ‘bestrijden’. Het begrip zelf wordt echter maar weinig onderzocht.

In De lege hemel doet filosoof Marjan Slob dat wel. Ze presenteert ‘eenzaamheid’ als het droevige gevoel dat je krijgt wanneer je een tekort aan verbondenheid ervaart. Slob ziet eenzaamheid echter ook als een verschijnsel dat belangrijke menselijke talenten aan het licht brengt. Wanneer je eenzaam bent, lijd je immers aan wat er níét is, en dat getuigt van zelfreflectie en voorstellingsvermogen.

Met lichte toets bespreekt Slob grote denkers als Blaise Pascal, Daniel Dennett en Simone de Beauvoir. Inzichten in de menselijke conditie vult zij aan met voorbeelden uit romans, films en popliedjes. Heel precies legt ze verrassende verbanden tussen eenzaamheid, podiumvrees, maskers, selfies, ruimtereizen en getut op dames-wc’s. Met David Bowie als gids die weet hoe je kunt spelen met je onvermijdelijke verlorenheid.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,99 met gratis verzending.

Bestellen

Volg ons op Instagram