De nieuwste non-fictie

9 juni 2022

Klaar om wat nieuws te leren? Wij ook! Verdiep je in deze prachtige non-fictie titels die reeds zijn verschenen bij Ambo | Anthos.

Avonturen op de maan – Pepijn Lanen

De columns in Avonturen op de maan geven een inkijk in het leven van Pepijn Lanen, aka Faberyayo. Dat leven is gevuld met heel veel liefde voor zijn vrouw en kinderen, met optredens van De Jeugd van Tegenwoordig, en soms mag er best even geklaagd worden. Want ja, wind tegen ís gewoon heel vermoeiend, van opruimen wórd je nou eenmaal moe en de legosets van de kinderen zíjn nou eenmaal vele malen cooler dan die je vroeger zelf had.

Opgeladen! – Jochem Uytdehaage

Tweevoudig olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage, tegenwoordig werkzaam als motivator en spreker, leerde zowel tijdens als na zijn topsportcarrière harde maar wijze lessen op het gebied van energie, balans en vitaliteit. Twintig jaar na zijn gouden Winterspelen van Salt Lake City deelt hij zijn ervaringen, kennis en inzichten, en geeft hij praktische tips voor iedereen die een gezonder en gelukkiger leven wil leven.

Mandaat – Boris O. Dittrich

Het hele werkzame leven van Boris Dittrich staat in het teken van zijn strijd voor gelijke rechten en lhbti-emancipatie. In de jaren tachtig helpt hij als advocaat homoseksuelen die hun partner hebben verloren aan aids. Na een tijd als rechter te hebben gewerkt, is hij van 1994 tot 2006 Tweede Kamerlid voor D66, waarvan de laatste drie jaar fractievoorzitter. Als openlijk homoseksueel parlementslid maakte hij zich onder meer hard voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk. Met succes, want op 1 april 2001 trouwt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen de allereerste homoparen ter wereld.

Alles geeft licht – Julia Baird

We zijn ons steeds meer bewust van wat ons voldoening en vreugde brengt. Gesprekken met anderen, relaties aangaan en een zinvol leven leiden bieden de grootste kans op een vorm van geluk. Maar hoe houden we dit geluksgevoel vast? En belangrijker nog: wat als het ons tegenzit door ziekte, verlies of een gebroken hart? Hoe overleven, laat staan floreren we dan?

In dit inspirerende boek reflecteert bestsellerauteur Julia Baird op haar ervaringen met het natuurfenomeen fosforescentie – de lichtgevende kracht van de natuur – en op hoe dit haar weg verlichtte na een periode van liefdesverdriet en ziekte. Zo laat ze zien hoe we ons ‘innerlijke licht’ kunnen vinden en hoe dit ons kan helpen in tijden van tegenspoed.

Elizabeth Day – How to fail

In het boek OK Computer blikt popprofessor Leo Blokhuis met dichters, muzikanten, filosofen en popcritici terug op een van de toonaangevendste albums van de vorige eeuw. Ok Computer van Leo Blokhuis bevat bijdragen van onder andere Frans Hagenaars, Alfred Schaffer, Auke Hulst en Marjan Slob.

Tussen twee werelden – Suleika Jaouad

De zomer waarin Suleika Jaouad afstudeerde kreeg ze de diagnose leukemie, overlevingskans: 35%. Ze was tweeëntwintig. Een groot deel van de vier jaar die volgden bracht ze door in een ziekenhuisbed, vechtend voor haar leven. Ze schreef erover in haar eigen column in The New York Times: Life, Interrupted. Toen ze eindelijk ontslagen werd was ze volgens de dokters ‘genezen’. Maar eigenlijk was dat proces pas net begonnen. Ze had vijftienhonderd dagen lang wanhopig geprobeerd te overleven, en nu dat haar gelukt was, realiseerde ze zich dat ze geen idee had hoe je opnieuw de wereld in gaat na zo’n ervaring.

Veel lezers van haar column hadden Suleika prachtige brieven gestuurd. Ze besluit dat ze als eerste stap in het ‘gewone leven’ graag een paar van die brievenschrijvers wil ontmoeten. Samen met haar smoezelige terriër Oscar begint ze aan een roadtrip van honderd dagen en 24.000 kilometer, dwars door Amerika. Door haar intense ontmoetingen ontdekt ze dat de scheidslijn tussen ziek en gezond fluïde is, dat de meesten van ons op en neer reizen tussen beide werelden.

Laura Coleman – Mijn poemajaren

Laura is begin twintig als ze haar doelloze leven achterlaat om te gaan backpacken in Bolivia. Ze hoopt na drie maanden vol inspiratie huiswaarts te kunnen keren, maar de reis blijkt een desillusie. Op het moment dat ze haar vlucht naar huis wil boeken, valt haar oog op een verbleekte folder van een dierenopvang in de jungle. In een laatste poging toch nog iets van haar reis te maken, verandert ze haar plan. Ze komt terecht in een armetierig opvangcentrum, waar ze de zorg krijgt over een schitterende maar getraumatiseerde poema, Wayra. Onervaren en doodsbenauwd begint ze aan dit avontuur. Het centrum wordt haar nieuwe thuis en in Wayra vindt ze een vriend voor het leven. Door haar leert Laura over liefde en vertrouwen.

De doe-het-zelfmaatschappij – Femke van Zeijl

In De doe-het-zelf-maatschappij vertelt Femke van Zeijl boeiende verhalen over Nigeria, stuk voor stuk nuchter, empatisch en vol humor. Op een vroege ochtend in Lagos, ziet Femke van Zeijl – gezeten aan haar schrijftafel – een waterreservoir rakelings langs haar raam naar beneden storten. Dit incident en vooral de nasleep ervan brengen direct aan het licht hoezeer het dagelijks leven in deze miljoenenstad verschilt van leven in de Nederlandse maatschappij. Terwijl Van Zeijl nog zit te bedenken welke gemeentelijke dienst ze moet bellen, hebben haar buren al minstens twee oplossingen bedacht en zijn ze aan de uitvoering begonnen.

Sporen liegen niet – John Pel

Sporen liegen niet biedt niet alleen een unieke inkijk in het werk van de politie in de strijd tegen de zware criminaliteit, maar laat ook zien welke invloed zulke zaken hebben op de mentale weerbaarheid van iedereen die erbij betrokken is.

Gevleugelde geschiedenis van Nederland – onder redactie van Jan Luiten van Zanden

Gevleugelde geschiedenis van Nederland, fraai gebonden en met een keur aan bijzonder beeldmateriaal, is een monumentaal werk dat iedere vogel- en geschiedenisliefhebber in de kast moet hebben. Met een voorwoord van Nico de Haan.

Volg ons op Instagram