Daan Roovers de nieuwe Denker des Vaderlands

26 maart 2019

Filosoof Daan Roovers volgt René ten Bos, Marli Huijer, René Gude en Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Het tweejarige denkerschap van Roovers start op 29 maart als zij wordt geïnaugureerd tijdens de Nacht van de Filosofie in Arminius, Rotterdam.

De bekendmaking was vanmorgen met een groot interview in Trouw.

In het kader van Roovers’ denkerschap schreef Marc van Dijk (journalist voor Trouw en Filosofie Magazine, schrijver en kunstenaar) Wij zijn de politiek. Hierin beschrijft Roovers hoe we meer betekenis kunnen geven aan onze gedeelde publieke sfeer.

In Wij zijn de politiek pleit zij voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid. Want wij zijn heel wat meer dan ons brein: wij zijn de politiek.

Over Daan Roovers

Daan Roovers (1970) is een boegbeeld van de publieksfilosofie. Als voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en programmamaker ontwikkelt Roovers nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten. Zo initieerde ze samen met Michael Sandel en Omroep Human de programma’s What’s the Right Thing to Do? en Change your Mind. Roovers is schrijver van Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden (2017).

Het publieke denken staat de komende jaren centraal in Roovers’ denkerschap. Ze heeft oog voor de verschillende posities binnen het gepolariseerde maatschappelijke en politieke debat, brengt nuance aan in de verharding en biedt daarbij een begin van de oplossing: tegen wantrouwen en vervreemding in, pleit Roovers voor de terugkeer van goed burgerschap.

Volg ons op Instagram