Bouazza en Jansen op shortlist Opzij Literatuurprijs 2023

17 juli 2023

Hassnae Bouazza en Suzanna Jansen staan op de shortlist voor de Opzij Literatuurprijs 2023. De prijs, uitgereikt door het feministische tijdschrift Opzij, is terug van weggeweest. In 2019 werd de laatste prijs uitgereikt aan Roxane van Iperen. Ook Hella S. Haasse, Mensje van Keulen en Niña Weijers vielen eerder al in de prijzen.

Om in aanmerking te komen voor deze prijs moet een boek aan de volgende voorwaarden voldoen: het verhaal moet geschreven zijn door een vrouw en bijdragen aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen én moet ons grijpen vanwege de literaire kwaliteit en/of de impact op onze maatschappij.

Komend najaar zal de prijs worden uitgereikt.


Een koffer vol citroenen

Hassnae Bouazza – Een koffer vol citroenen

Een koffer vol citroenen van Hassnae Bouazza is een liefdevol portret over de kracht van moederliefde.

Het is in een koekjeswinkel op het vliegveld van Casablanca dat Hassnae Bouazza zich realiseert dat ze met het plotse overlijden van haar moeder meer is kwijtgeraakt dan alleen een ouder. In Een koffer vol citroenen beschrijft ze hun liefdevolle relatie, de rauwe pijn van het verlies, de wonderlijke begrafenisondernemer met wie de familie opgezadeld wordt en de zoektocht naar een gelukkig leven zonder een onmiskenbaar thuis.

 

 

 

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,99 met gratis verzending.

Bestellen


De omwenteling

Suzanna Jansen – De omwenteling of de eeuw van de vrouw

Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het pauperparadijs, schetst in De omwenteling de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,99 met gratis verzending.

Bestellen

Volg ons op Instagram