Zomerlezen met Ambo | Anthos

9 juni 2022

In de schaduw onder je parasol of in de zon op het gras; niets is zo lekker als een boek lezen in de zomer. Ambo | Anthos tipt 10 boeken die jij dit seizoen kan meenemen op vakantie.

Nikki May – Wahala

Pageturner over vriendschap en rivaliteit: deze roman kun je niet wegleggen!

De Londense Ronke, Boo en Simi zijn vriendinnen van Engels-Nigeriaanse afkomst. Ronke wil dolgraag de ware vinden en denkt dat Kayode dat is. Haar vriendinnen vinden hem echter maar een loser, een van haar vele vage Nigeriaanse vriendjes. Boo lijkt alles te hebben waar Ronke naar verlangt – een lieve echtgenoot en een leuk kind. Maar zelf heeft ze het gevoel dat het plaatje niet compleet is. Simi leidt een ogenschijnlijk perfect leventje, toch is ze stiekem bang om door de mand te vallen. Ze twijfelt ook of ze klaar zijn voor een baby, al denkt haar man van wel.

Wanneer de charismatische Isobel zich aansluit bij het vriendinnengroepje, lijkt ze het beste in iedereen naar boven te brengen. Hoe meer ze zich echter bemoeit met het leven van de drie vrouwen, hoe meer chaos ze veroorzaakt. De hechte vriendschap tussen Ronke, Boo en Simi begint barsten te vertonen…

Laura Coleman – Mijn poemajaren

Een ode aan de jungle en aan de helende kracht van vriendschap tussen mens en dier

Laura is begin twintig als ze haar doelloze leven achterlaat om te gaan backpacken in Bolivia. Ze hoopt na drie maanden vol inspiratie huiswaarts te kunnen keren, maar de reis blijkt een desillusie. Op het moment dat ze haar vlucht naar huis wil boeken, valt haar oog op een verbleekte folder van een dierenopvang in de jungle. In een laatste poging toch nog iets van haar reis te maken, verandert ze haar plan. Ze komt terecht in een armetierig opvangcentrum, waar ze de zorg krijgt over een schitterende maar getraumatiseerde poema, Wayra. Onervaren en doodsbenauwd begint ze aan dit avontuur. Het centrum wordt haar nieuwe thuis en in Wayra vindt ze een vriend voor het leven. Door haar leert Laura over liefde en vertrouwen.

Jet van Vuuren – Obsessie

Na een turbulente jeugd en veel gedoe in de liefde heeft Laura eindelijk de ware gevonden in Kees, een avontuurlijke vlieginstructeur die vreugde en invulling aan haar leven geeft. Tot hij op een dag verongelukt bij een vliegongeval. Laura stort in. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Na Kees’ dood stapelen de problemen zich op. De liefde van Laura’s leven blijkt niet alleen maar een leuke kerel te zijn geweest, hij heeft haar met een schuldenlast achtergelaten. Noodgedwongen doet ze een beroep op haar oude huisgenoten uit haar studententijd. Ze trekt tijdelijk in bij een van hen in de hoop daar even rust te vinden, maar al snel sleuren onverwerkte zaken uit het verleden haar nog dieper de ellende in. Zal het Laura lukken hierdoorheen te komen?

Zonder schuld – Dana Smit

Een intelligente en sexy profiler. Een meedogenloze advocaat.

Profiler Hazel Kramer wordt op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie –, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval en alle sporen van de dader zijn gewist. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell – een meedogenloze advocaat. Hij stemt toe te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij de zaak betrokken blijven.

De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd en de leugens stapelen zich op. Julius, Adam en Hazel gaan op zoek naar de dader, maar langzaam komt Hazel erachter dat niemand de volledige waarheid spreekt, ook Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens ook twee dagen uit haar eigen geheugen kwijtraakt slaat de twijfel toe, kan ze zichzelf niet eens meer vertrouwen? Ze moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden; lukt het haar de moordenaar te vinden, en ten koste van wie?

Malou Holshuijsen – Zachtop lachen

Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar oh zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, ‘eten is zilver en zwijgen is goud’ met dit alles te maken?

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan.

Het kamermeisje – Nita Prose

Ze is net wat anders dan de rest, maar het is onmogelijk om haar niet in je hart te sluiten.

Molly is een wat zonderlinge en onopvallende jonge vrouw. Ze is geknipt voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel, waar ze met overgave de kussens opschudt en het stof en de geheimen van de gasten wegveegt, zonder dat iemand aandacht voor haar heeft. Toch komt ze – ongewild – in de spotlights te staan wanneer ze Mr Black, een beruchte en steenrijke gast, dood in zijn bed aantreft. Zo wordt ze opeens hoofdverdachte in een moordzaak en belandt ze in een web van leugens. Hoe kan ze daar nog uit ontsnappen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, maar zal het op tijd zijn, vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?

Land van echo’s – Mark H. Stokmans

Reis af naar een historisch landhuis in het Spanje van de jaren dertig.

Herman Kruijssen vecht in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde. Na het einde van de oorlog zwerft hij jarenlang door Europa. Op een dag in 1929 zakt hij onder een boom in elkaar. Hij wordt gevonden door Vicente Urias, die hem meeneemt naar zijn landgoed en opneemt in zijn familie. Tussen hen ontstaat een hechte vriendschap en Herman raakt vergroeid met het land en de mensen.

Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en moet Herman partij kiezen. Trauma’s uit het verleden doemen op. In de chaos van de Burgeroorlog komt er liefde in Hermans leven en wordt hij vader van een zoon. Lukt het Herman in deze woelige tijden, in een land waarvan hij is gaan houden, op zijn eigen morele kompas te varen en zijn vrouw, zijn kind en iedereen die hem dierbaar is te beschermen?

Jij krijgt van mij een wit paard cadeau – Amalia de Tena

Een prachtige roman over een meisje dat opgroeit in Zuid-Spanje.

Grootgrondbezitters, de De Sotomayors, leven er goed van, totdat ze halsoverkop uit hun zomerhuis moeten vertrekken. Omdat niemand haar vertelt wat er speelt concentreert de dan achtjarige Ana zich op haar leven in het Zuid-Spaanse Mérida, op haar vrienden en op haar zus María del Mar.

Met fantasie, humor en optimisme creëert ze een eigen wereld, terwijl op de achtergrond de vraag waarom haar vader Luis zich zo excentriek gedraagt blijft knagen. Wat brengt hem ertoe om enkele gezichten op familiefoto’s te bekrassen? En waarom is een van de plekken in de gewerenkast leeg? Wanneer Ana ouder wordt en politiek bewust, wordt ze verliefd op een revolutionair en ontdekt ze dat familiegeheimen veel grotere gevolgen hebben dan ze ooit had kunnen bevroeden.

Terug naar Verona – Julien Althuisius

Terug naar Verona is een indringende roman over een groep vrienden die worstelt met ouder worden, relaties, carrière en hun onderlinge band, tegen het decor van een stad die sneller verandert dan hun lief is.

De vriendschap tussen Bruno, Charlie, Aaron en Leon is niet meer hetzelfde als tien jaar geleden, dat is voor hen alle vier wel duidelijk. Maar als een van hen betrokken raakt bij een ernstig ongeluk, raast dit als een storm door de levens van de andere drie. De eens onverwoestbare vriendengroep wordt onherroepelijk geconfronteerd met de eigen tekortkomingen en de mannen moeten zich voor het eerst afvragen wat hun vriendschap eigenlijk waard is.

Het feest van de eeuw – Taylor Jenkins Reid

Oprah: ‘Als de zomer in een boek zou passen, dan zou het in Het feest van de eeuw zijn’.

Malibu, 1983, de dag van het zomerfeest van de Riva’s, met wie iedereen gezien wil worden. De jetset van LA kijkt er zoals elk jaar naar uit. Behalve Nina Riva: zij was liever ergens anders geweest. Ze staat niet graag in het middelpunt en is bovendien net gedumpt door haar beroemde echtgenoot. En misschien haar broer Hud ook niet: hij heeft nog iets op te biechten aan zijn broer Jay, die zelf niet kan wachten totdat het zover is, want de vrouw van zijn dromen komt. En de jongste, Kit, heeft zo haar eigen geheimen, inclusief een stiekem uitgenodigde gast. Tegen middernacht is het feest in volle gang, tegen de ochtend is de villa in vlammen opgegaan…

Volg ons op Instagram