All-in en Meisjes in Blessuretijd genomineerd voor Nico Scheepmaker Beker

21 maart 2018

In de uitzending van Nieuws BV op NPO Radio 1,  is bekend gemaakt dat All-in van auteur Sander Collewijn en Meisjes in Blessuretijd van auteur Carolina Trujillo zijn genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker, een prijs voor het beste sportboek van het jaar 2017. Sporthistoricus en jurylid Wilfred van Buuren maakte de zes nominaties bekend. Op maandagavond 26 maart wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

Over All-in

Sportjournalist Sander Collewijn beschrijft in All-in zijn reis door de wonderlijke wereld van het poker. Hij gaat voor De Telegraaf en PokerStars verslag doen van internationale pokertoernooien op de Bahama’s en in Las Vegas en raakt gefascineerd door het kaartspel en de pokermiljonairs.

Nederland telt een half miljoen fanatieke pokeraars. Van studenten tot huisvrouwen, van gepensioneerde kettingrokers tot online whizzkids; allemaal beproeven ze hun geluk aan de pokertafel of op pokerwebsites. Waarom oefent het pokerspel zo’n grote aantrekkingskracht uit op gelukszoekers? Wat voor een geheimtaal spreken ze met elkaar? En hoe kunnen ze zo rijk worden dat ze al hun dromen kunnen verwezenlijken?

Over Meisjes in blessuretijd

In augustus 2014 stond Carolina Trujillo’s eerste verhaal in Hard gras. ‘We hopen in de toekomst nog meer te mogen publiceren van deze begaafde schrijfster,’ vermeldde het redactioneel. Het was het eerste van een zestal verhalen, waarin de vertelster ons deelgenoot maakt van haar jeugd in Uruguay en het leven in een Nederlandse refugio met moeder en zusje. Voetbal is nooit ver weg in deze verhalen over inburgering van een buitenstaander.
En passant legt Trujillo uit waarom Suárez simpelweg niet anders kan dan zijn tegenstander bijten (vanwege de genenpool) en ontkracht ze lang voor waar gehouden mythes. Dat Nederlanders nuchter zijn bijvoorbeeld, of dat Cruijff de uitdrukking en un momento dado aan de Spaanse taal zou hebben geschonken. Intussen belt ze met haar moeder, die vanuit het thuisland alles van commentaar voorziet. Meisjes in blessuretijd van Carolina Trujillo is méér dan een harde en komische bundel: het is een roman in verhalen.

Over Nico Scheepmaker Beker

De Nico Scheepmaker Beker is een prijs voor de schrijver van het beste sportboek van het jaar. De prijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar was tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benieuwd naar alle genomineerden? Klik hier.

Volg ons op Instagram