10 toppers voor de non-fictie liefhebber
10 november 2022
Van geschiedenisverhalen tot aan achter de schermen bij de politie. Maak jouw vriend, oma, achternicht of buurman blij met één van deze tien toptitels uit het non-fictie genre.
Tussen twee werelden – Suleika Jaouad
Tussen twee werelden is Suleika Jaouads ongelooflijke verhaal over rouw en dankbaarheid, gebaseerd op haar columns in Life, Interrupted, The New York Times die bekroond werd met een Emmy Award.
De zomer waarin Suleika Jaouad afstudeerde kreeg ze de diagnose leukemie, overlevingskans: 35%. Ze was tweeëntwintig. Een groot deel van de vier jaar die volgden bracht ze door in een ziekenhuisbed, vechtend voor haar leven. Toen ze eindelijk ontslagen werd was ze volgens de dokters ‘genezen’. Maar eigenlijk was dat proces pas net begonnen. Ze had vijftienhonderd dagen lang wanhopig geprobeerd te overleven, en nu dat haar gelukt was, realiseerde ze zich dat ze geen idee had hoe je opnieuw de wereld in gaat na zo’n ervaring.
Veel lezers van haar column hadden Suleika prachtige brieven gestuurd. Ze besluit dat ze als eerste stap in het ‘gewone leven’ graag een paar van die brievenschrijvers wil ontmoeten. Samen met haar smoezelige terriër Oscar begint ze aan een roadtrip van honderd dagen en 24.000 kilometer, dwars door Amerika. Door haar intense ontmoetingen ontdekt ze dat de scheidslijn tussen ziek en gezond fluïde is, dat de meesten van ons op en neer reizen tussen beide werelden.
Tussen twee werelden is een uniek en hoopgevend verhaal dat je zal inspireren om elke dag ten volste te leven. Voor de fans van Elizabeth Gilbert en Wild van Cheryl Strayed. Uitgeroepen tot een van de beste boeken van het jaar door The New York Times Book Review, The Washington Post en The Rumpus.
Rusland – Antony Beevor
Onbedoeld is Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921van Antony Beevor uiterst actueel: heel veel van het huidige Russische staatsbestel en van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft historische wortels in de periode van 1917 tot 1921. Op de Oktoberrevolutie van 1917 volgde een extreem destructieve oorlog die vier jaar zou duren.
Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921 van Antony Beevor biedt een fascinerend overzicht van deze gewelddadige periode in de Russische geschiedenis, waarin naar schatting acht tot elf miljoen mensen om het leven zijn gekomen. Beevor toont het verval van het tsaristische regime, de opkomst van revolutionaire krachten en de twee revoluties in 1917, het derde jaar van de voor Rusland rampzalig verlopende Eerste Wereldoorlog.De eerste revolutie bracht liberale en sociaaldemocratische ontwikkelingen op gang, bij de tweede werden deze ontwikkelingen afgebroken door een staatsgreep van de bolsjewieken, die vervolgens onder leiding van Lenin en Trotski een dictatuur in Rusland wisten te vestigen. De burgeroorlog was niet alleen een gewapende strijd tussen de Roden en de Witten maar kende ook veel internationale inmenging.
Beevor is als geen ander in staat het volledige beeld van deze strijd te geven. Hij baseert zich op Russische archieven, brieven, dagboeken en verslagen van ooggetuigen. Naast politieke leiders en hoge militairen komen ook burgers, arbeiders, boeren en soldaten aan het woord. Beevor heeft oog voor tal van veelzeggende details en belicht keer op keer de kwaadaardige verschrikkingen die met oorlogvoering gepaard gaan.
Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921 van Antony Beevor is een voorbeeld van hoe geschiedenis ons kan helpen het heden beter te begrijpen.
De Normandiërs – Levi Roach
De Normandiërs van Levi Roach vertelt het verhaal van de onstuitbare Normandiërs die Engeland wisten te veroveren en vervolgens bijna heel Europa domineerden.
Terwijl Harold II, de laatste Angelsaksische koning van Engeland, op zijn sterfbed ligt, viert de hertog van Normandië een onwaarschijnlijke overwinning. Deze Willem de Veroveraar heeft het bloedbad van de Slag bij Hastings overleefd en wordt tot koning van Engeland gekroond. Het is een bepalend moment in de Europese geschiedenis. Willem en zijn krijgszuchtige opvolgers leggen de basis voor het moderne Groot-Brittannië en trekken door heel Europa.
In De Normandiërs vertelt Levi Roach met een aanstekelijk enthousiasme hoe deze afstammelingen van de Vikingen aan de macht kwamen. Gedurende meerdere generaties oefenden de Normandiërs hun invloed uit van de Britse eilanden tot Noord-Afrika en zelfs tot in het Heilige Land. Anderhalve eeuw lang domineerden ze Europa, in de acht eeuwen die volgden raakten ze in de vergetelheid – Levi Roach ontrukt ze daaraan.
De Normandiërs van Levi Roach is een ongelooflijk verhaal van ambitieuze avonturen en woeste plunderaars, van fortuin maken en fortuinen verliezen. Voor de lezers van Antony Beevor, Timothy Snyder en Russell Shorto en voor liefhebbers van tv-series als Vikings, The Last Kingdom en Norsemen.
Rood in Wassenaar – Marjolein Moorman
Rood in Wassenaar van Marjolein Moorman is het persoonlijke en openhartige verhaal van een bevlogen politicus voor wie het persoonlijke politiek is. Moorman is bekend van de tv-serie Klassen.
Marjolein Moorman groeit op in Wassenaar, in een ‘rood’ gezin tussen de villa’s. Ze hebben het thuis niet breed. Tijdens haar studententijd overlijden haar beide ouders, waarna ze samen met haar twee jongere broers een financiële schuld erft. Het zijn vormende ervaringen in haar leven.
Na een wetenschappelijke carrière besluit ze de politiek in te gaan om zich sterk te maken voor gelijke kansen en beter onderwijs. Ze ziet de kloof in de samenleving toenemen doordat succes steeds vaker als eigen keuze wordt gezien. Dat maakt van ons onderwijs een wedstrijd van winnaars en verliezers.
In Rood in Wassenaar deelt Marjolein Moorman haar ervaringen en visie. Ze biedt een perspectief waarin gelijkwaardigheid en kansengelijkheid centraal staan. En hoop, in een tijd dat wantrouwen en cynisme de politiek beheersen.
Dit boek is geschreven samen met journalist en auteur Marc van Dijk
Die ene patiënt – Ellen de Visser
Iedereen met een medisch beroep kent één patiënt die diepe indruk heeft gemaakt – over die ene patiënt gaat dit boek
Ellen de Visser tekent in Die ene patiënt de persoonlijke verhalen op van meer dan honderd zorgverleners over een patiënt die door hun professionele pantser wist te breken en hen eraan herinnerde wat de kern is van hun bijzondere beroep: compassie. De coronapandemie heeft opnieuw duidelijk gemaakt hoe indrukwekkend de band tussen medische professionele en hun patiënten kan zijn. Daarom bevat deze herziene editie nieuwe verhalen die symbool staan voor de daadkracht, het verdriet en de saamhorigheid die de coronaperiode tekenen.
De verhalen die in Die ene patiënt zijn samengebracht bieden een aangrijpende en leerzame blik in de ziel en de gedachtewereld van artsen en verpleegkundigen, en laten zien welke belangrijke lessen zij van hun patiënten leerden.
Amsterdam – Russel Shorto
Russell Shorto Amsterdam Amsterdam is wereldberoemd. Iedereen kent de grachten en de Wallen, de musea en de coffeeshops, de fietsers en de trams, en natuurlijk de tolerantie die al eeuwenlang een voorbeeld is voor de hele westerse wereld. Schrijver en journalist Russell Shorto verbleef enkele jaren in Amsterdam, op zoek naar de oorsprong van deze tolerantie. In Amsterdam vertelt Russell Shorto de rijke geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld. Van de aanleg van de eerste grachten in de veertiende eeuw tot het begin van de eenentwintigste eeuw, waarin de zo gekoesterde vrijzinnige idealen onder vuur liggen.
Tommie in de zorg – Tommie Niessen
Tommie in de zorg van Tommie Niessen bevat treffende observaties, waardevolle levenslessen en ontroerende ontmoetingen uit de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg.
‘Ik ga toch geen mensen wassen?’ zei Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om een tijdje in de zorg te gaan werken nadat hij met school was gestopt. Maar na een jaar ICT en een jaar marketing werd het tijd voor een nieuwe wending. Tommie ging de opleiding tot verzorgende volgen en meteen voelde het goed.
Sinds zijn opleiding verpleegkunde werkt Tommie als zzp’er in de wijkzorg en in een hospice. En het heeft hem veel gebracht. De zorg is niet stoer. Zeker niet onder jongens. Om zijn werk positiever onder de aandacht te brengen begon Tommie blogs te schrijven onder de titel ‘Tommie in de zorg’. Hij wilde laten zien hoe mooi het vak is én hoe moeilijk het soms kan zijn. Binnen no time had hij meer dan tienduizend volgers.
En nu is daar dus het boek, waarin hij openhartig en eerlijk vertelt over zijn ervaringen in en met de zorg. Tommie in de zorg is een boek voor iedereen die bekend is met de zorgverlening óf juist helemaal niet.
Voor de klas – Merel van Vroonhoven
In Voor de klas zijn de populaire columns uit de Volkskrant van Merel van Vroonhoven, voormalig topvrouw, nu leraar, gebundeld.
Op het hoogtepunt van haar carrière besluit Merel van Vroonhoven haar hart te volgen en de bestuurskamer voor het klaslokaal te verruilen. Met de slagvaardigheid en tomeloze inzet waar ze in haar vorige werk bekend om stond, hoopt ze als leraar veel te bereiken.
In haar columns koppelt ze haar ervaringen aan haar vorige leven en grotere vraagstukken. Op een school voor speciaal onderwijs leert ze – met vallen en opstaan – in de praktijk dat leidinggeven aan kinderen niet eens zo anders is dan aan directeuren, en dat het zeker niet makkelijker is. Ook ontdekt ze van dichtbij dat niet elk kind dezelfde kansen krijgt. En dat je met kleine stapjes ontroerend mooie dingen kunt bereiken. Voor de klas is dan ook een boek vol inspirerende, aangrijpende en kritische verhalen, die het enorme belang van goed onderwijs en de waarde van het leraarschap onderstrepen.
Voor de klas van Merel van Vroonhoven is herkenbaar voor iedereen die in het onderwijs werkt én voor de top van het bedrijfsleven.
De Kooi – Marcel van de Ven
In De Kooi, nu met nieuw voorwoord en uitgebreid met een extra hoofdstuk, vertelt Marcel van de Ven, bekend van Hunted, zijn verhaal. ‘Zes jaar lang heb ik me beziggehouden met zaken van leven of dood. Liquidaties, drugshandel, terrorisme, gijzelingen en ontvoeringen, moorden die onoplosbaar leken: ik heb het allemaal gezien.’
In 2003 zette de Nederlandse politie een eenheid op die zo geheim was dat zelfs binnen het korps bijna niemand ervan wist. De leden werden getraind om de zwaarste criminaliteit te bestrijden. Vanuit De Kooi, hun streng beveiligde basis, leverden ze een unieke bijdrage aan de strijd tegen onder meer moordenaars, terroristen, drugshandelaren, overvallers en ontvoerders. In een tijd waarin de criminaliteit drastisch veranderde en verhardde, stonden ze dag en nacht paraat, 365 dagen per jaar. Het vaak levensgevaarlijke en in het diepste geheim uitgevoerde werk bepaalde hun hele bestaan. Ze déden dit werk niet, ze wáren het.
Nog nooit trad iemand van dit team naar buiten. Tot nu. In De Kooi kijkt Marcel van de Ven, een van die pioniers, terug op de vele bloedstollend spannende acties die hij met zijn collega’s uitvoerde en de grote gevolgen ervan, zowel op het gebied van de opsporing als voor zijn eigen leven.
Een simpel leven – Roderick Nieuwenhuis
Waarom hechten we zo aan ontspullen, aan ongerepte natuur en authenticiteit? Heeft eenvoud ons eigenlijk wel iets te bieden?
Al in het oude Griekenland werd het streven naar een eenvoudig leven gezien als tegengif voor de vermeende corrumperende werking van welvaart en decadentie. Eenvoud stond voor puurheid, waarheid en soberheid. In onze huidige consumptiemaatschappij komt dit idee terug in het verlangen naar een tiny house in de bossen, #vanlife, minimalisme en het ontspullen van Marie Kondo.
Waar komt ons eeuwenoude verlangen naar eenvoud vandaan? Brengt het werkelijk een zuiverder en beter leven tot stand? Wat is eenvoud precies en heeft het, als we kijken naar de vele manieren waarop de term door de mens is geïnterpreteerd, ons eigenlijk wel iets te bieden?
In Een simpel leven gaat journalist en historicus Roderick Nieuwenhuis aan de hand van het werk van schrijvers, filosofen, architecten en denkers na wat er zo aansprekend is aan minimalisme en ontspullen, aan ongerepte natuur en authenticiteit. Wat gebeurt er eigenlijk met ons als ons leven minder complex wordt?