10 thrillers voor op het verlanglijstje

17 november 2022

Op het puntje van je stoel zitten bij de boeken van Helen Fields. Of een race tegen de klok in het spannende Alias Emma van Ava Glass. Laat je inspireren door deze top 10 met thrillers.

Perfecte moord – Helen Fields

Perfecte moord van Helen Fields is het zesde deel van de D.I. Callanach-serie. Bart Campbell weet dat de kans klein is dat hij dit overleeft. Al uren zit hij opgesloten in een container. Hij kan zich niet meer precies herinneren wat er is gebeurd, wel dat hij is gedrogeerd en in Edinburgh is ontvoerd. Zeker is dat hij zich nu op een containerschip bevindt. Wat hij niet weet, is dat hij onderweg is naar Frankrijk, waar hem een gruwelijk lot wacht.

Ava Turner en Luc Callanach werken ieder aan hun eigen zaak, totdat blijkt dat de mensen die naar Frankrijk worden vervoerd, worden geruild tegen mensen die naar Schotland worden verhandeld. Er staan mensenlevens op het spel en het is aan Luc en Ava om ze te redden.

Perfecte moord van Helen Fields is het zesde deel van de verslavende en goed besproken D.I. Callanach-serie van Helen Fields.

Zonder schuld – Dana Smit

Zonder schuld van Dana Smit is het eerste deel uit de Hazel Kramer-reeks.

Profiler Hazel Kramer wordt op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie –, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval en alle sporen van de dader zijn gewist. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell – een meedogenloze advocaat. Hij stemt toe te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij de zaak betrokken blijven. De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd en de leugens stapelen zich op. Julius, Adam en Hazel gaan op zoek naar de dader, maar langzaam komt Hazel erachter dat niemand de volledige waarheid spreekt, ook Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens ook twee dagen uit haar eigen geheugen kwijtraakt slaat de twijfel toe, kan ze zichzelf niet eens meer vertrouwen? Ze moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden; lukt het haar de moordenaar te vinden, en ten koste van wie?

Zonder schuld van Dana Smit is een ontdekkingstocht door de menselijke geest, van goed tot kwaad, langs de soms dunne lijn die de twee scheidt. Waar ligt jouw grens als je tot het uiterste wordt gedreven?

Alias Emma – Ava Glass

Alias Eva is een razendsnelle psychologische spionage thriller waarin beginnend MI5-agent Emma dwars door nachtelijk Londen racet met de Russen op haar hielen. Zal ze het redden haar missie te volbrengen voor de zon op komt.. Alias Emma is het eerste deel van een serie.

Waar kun je je verbergen in een stad vol camera’s?

Alles aan Emma Makepeace is een leugen, zelfs haar naam. Nadat ze de training tot geheim agent heeft afgerond krijgt ze meteen met een belangrijke missie: Emma moet Michael Primalov, de zoon van Russische dissidenten, van de ene kant van Londen naar de andere kant begeleiden en hem zo in veiligheid brengen. Ze heeft twaalf uur, Russische spionnen zitten Michael op de hielen.

De Londense surveillancecamera’s zijn gehackt door de Russische overheid en Emma moet alles op alles zetten om buiten beeld te blijven. Het openbaar vervoer en taxi’s moeten ze vermijden. Pinpassen kunnen ze niet gebruiken. Wanneer Emma’s contactpersoon ineens onbereikbaar is, kan ze niemand meer vertrouwen. Eén verkeerde beweging kan voor zowel Emma als haar beschermeling de dood betekenen…

Obsessie – Jet van Vuuren

Obsessie van Jet van Vuuren, auteur van onder meer Vluchtweg en Gifspoor, is weer een oer-Hollandse thriller waarin een vrouw de hoofdrol speelt; een vrouw met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar.

Een spannende thriller over een obsessieve liefde en waartoe die kan leiden.

Na een turbulente jeugd en veel gedoe in de liefde heeft Laura eindelijk de ware gevonden in Kees, een avontuurlijke vlieginstructeur die vreugde en invulling aan haar leven geeft. Tot hij op een dag verongelukt bij een vliegongeval. Laura stort in. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Na Kees’ dood stapelen de problemen zich op. De liefde van Laura’s leven blijkt niet alleen maar een leuke kerel te zijn geweest, hij heeft haar met een schuldenlast achtergelaten. Noodgedwongen doet ze een beroep op haar oude huisgenoten uit haar studententijd. Ze trekt tijdelijk in bij een van hen in de hoop daar even rust te vinden, maar al snel sleuren onverwerkte zaken uit het verleden haar nog dieper de ellende in. Zal het Laura lukken hierdoorheen te komen?

De zonden van onze vaders – Asa Larsson

De zonden van onze vaders van Åsa Larsson is het zesde en laatste deel in de Rebecka Martinsson-serie en is winnaar van Best Swedish Crime Novel of the Year Award 2021.

Forensisch patholoog Lars Pohjanen heeft nog maar kort te leven wanneer hij openbaar aanklager Rebecka Martinsson vraagt een verjaarde moordzaak te onderzoeken. In 1962 verdween de vader van de Zweedse bokskampioen Börje Ström spoorloos. Nu is zijn lichaam eindelijk gevonden, in de vriezer van een overleden alcoholist. Met een schotwond in zijn nek.

Maar Rebecka Martinsson heeft al genoeg aan haar hoofd. Ze is weer single nadat Krister Eriksson haar heeft verlaten. Op haar werk is ze woest, omdat haar baas tijdens zijn sabbatical haar aartsvijand Carl von Post de leiding over het team heeft gegeven. Bovendien heeft ze een slepende ruzie met haar collega en vriendin Anna-Maria Mella. Rebecka zit dus niet te wachten op een verjaarde zaak. Maar hoe kan ze nee zeggen tegen iemands laatste wens?

Het Resort – Sarah Pearse

In het Resort neemt een ontspannen vakantie in een luxe resort een huiveringwekkende wending…

Op een rotseiland voor de kust van Engeland is een duurzaam wellnessresort geopend. Het is bedoeld als een plek om helemaal tot rust te komen, maar het eiland heeft een duister verleden. Ooit opereerde er een seriemoordenaar en het gerucht gaat dat het is vervloekt.

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt aangetroff en op de rotsen wordt rechercheur Elin Warner ingeschakeld. Er lijkt sprake van een tragisch ongeluk. Als er de volgende dag tijdens het duiken iemand omkomt weet Elin dat er opzet in het spel is. Iemand heeft het op de gasten voorzien, maar waarom?

Elin moet de moordenaar vinden voordat de geschiedenis van het eiland zich herhaalt

Spoorloos – Garry Disher

Spoorloos van Garry Disher is de gouden standaard voor het detectivegenre, van een van de grootste Australische crime-auteurs. Voor de lezers van Jane Harper.

Twintig jaar geleden verdween de moeder van Charlie Deravin – vermoedelijk is ze vermoord, maar haar lichaam werd nooit gevonden. Zijn vader was de voor de hand liggende verdachte, al was er geen bewijs. Het gezin, waarin toch al weinig gesproken werd, is uiteengevallen.

Nu is Charlie teruggekeerd naar hun oude strandhuis in het Zuid-Australische kustplaatsje waar zijn moeder verdween en waar iedereen elkaar kent; bij de zedenpolitie is hij tijdelijk geschorst, bij zijn echtgenote hoeft hij helemaal niet meer terug te komen. Twintig jaar lang heeft hij zelf onderzoek gedaan naar zijn moeders verdwijning maar inmiddels heeft hij geen aanknopingspunten meer. Dan worden er op een bouwterrein in de buurt twee skeletten gevonden en wordt Charlie meedogenloos geconfronteerd met het verleden.

Spoorloos van Garry Disher is een zinderende detective waar de Australische hitte van afspat en waarin de onderhuidse spanning even voelbaar is als in De droogte van Jane Harper. Geschreven door een van de wereldwijd meest geprezen en bekroonde meesters van het detectivegenre.

Garry Disher heeft meerdere Ned Kelly Awards op zijn naam. Ook internationaal grossiert hij in prijzen en nominaties, zo won hij onder meer de Britse CWA Dagger Award en de Duitse Krimipreis.

Dertig Dagen Duisternis – Jenny Lund Madsen

In Dertig dagen duisternis van Jenny Lund Madsen stuit een schrijver op zoek naar inspiratie op een moordzaak. Dertig dagen duisternis is bekroond als beste Deense thriller. Voor fans van de tv-serie Trapped.

In een klein dorp heeft niemand geheimen voor elkaar, toch?

Hannah is een literaire schrijver. Haar boeken krijgen goede recensies, maar worden nauwelijks verkocht. In een opwelling gaat e een weddenschap aan met een bestsellerauteur van misdaadromans: kan ze in dertig dagen een thriller schrijven?

Om inspiratie op te doen reist ze naar Húsafjörður, een klein dorp in IJsland. Als een paar dagen na haar aankomst het lichaam van een visserszoon uit zee wordt gehaald, besluit Hannah dit als inspiratie te gebruiken voor haar boek. Het slachtoffer leed aan watervrees en er lijkt opzet in het spel te zijn.

Tijdens haar onderzoek stuit Hannah op duistere geheimen en zaken die ze beter had kunnen laten rusten. Zal ze de dader vinden? En lukt het haar een thriller te schrijven?

Bekroond met de Harald Mogensenprijs voor beste Deense thriller.

Overleef de nacht – Riley Sager

Overleef de nacht van Riley Sager is een New York Times-bestseller. Het is november 1991. De muziek van Nirvana wordt veel gedraaid, er zijn nog geen mobiele telefoons en studente Charlie Jordan zit in een auto met een man die misschien wel een seriemoordenaar is.

Josh Baxter, de chauffeur, is een vreemde voor Charlie. Ze ontmoette hem bij het mededelingenbord op de campus, waar ze een briefje ophing omdat ze een lift wilde naar Ohio. Josh was op zoek naar een medepassagier met wie hij de benzinekosten kon delen. Beiden hebben goede redenen om snel te vertrekken. Charlie rouwt nog altijd om haar beste vriendin, die het derde slachtoffer werd van de zogenaamde Campus Killer. Josh zegt dat hij snel naar huis moet om voor zijn zieke vader te zorgen, maar is dat wel zo? Terwijl ze in het holst van de nacht over de lege snelwegen razen, bekruipt Charlie het gevoel dat Josh weleens de Campus Killer zou kunnen zijn. Is hij werkelijk een koelbloedige moordenaar? Of gaat Charlies levendige fantasie met haar aan de haal?

Gestrand – Sarah Goodwin

Gestrand van Sarah Goodwin is een beklemmende, razendspannende thriller die je ademloos achterlaat. Wat begint als het avontuur van hun leven eindigt in moord.

Nadat ze een jaar hebben overleefd op een onbewoond Schots eiland voor een realityprogramma, wachten acht mensen op een strand op de boot die hen eindelijk komt ophalen. De zon zakt al achter de horizon, maar er is nog geen boot te zien. Hebben ze de dagen verkeerd geteld? Een dag verstrijkt, en nog een, en nog steeds komt er niemand. De paniek slaat toe. Zijn ze bewust achtergelaten? De sfeer binnen de groep was al gespannen maar bereikt een nieuw dieptepunt en de groep valt uit elkaar. En voor Maddy, toch al het buitenbeentje, wordt het nog veel, veel erger…

Gestrand van Sarah Goodwin is een adembenemende thriller over leugens, geheimen en overleven ten koste van alles, waarin de lezer keer op keer op het verkeerde been wordt gezet. Perfect voor de fans van Lucy Foley, Sarah Pearse en Ruth Ware.

Volg ons op Instagram