De beste boeken om cadeau te doen dit najaar

17 november 2022

Het ideale boek voor de vogelaar, wandelaar of historicus. Wij tippen tien boeken die leuk zijn om te geven en extra leuk om te krijgen.

Gevleugelde geschiedenis van Nederland – Jan Luiten van Zanden

Gevleugelde geschiedenis van Nederland, fraai gebonden en met een keur aan bijzonder beeldmateriaal, is een monumentaal werk dat iedere vogel- en geschiedenisliefhebber in de kast moet hebben.

Vogels spelen soms een onverwachte rol in de menselijke geschiedenis en mensen spelen vaak een bijzondere rol in de geschiedenis van vogels. In Gevleugelde geschiedenis van Nederland kijken meer dan dertig auteurs, onder wie toonaangevende historici, met andere ogen, vol verwondering, naar vogels en geschiedenis.

Van de vroegste vogelfossielen die zijn teruggevonden in de Limburgse mergel, de introductie van het gebraden kippetje door de Romeinen en het met ganzenveer genoteerde hebban olla vogala tot de papegaai van Johan de Witt, het overzeese drama van de dodo, de vogelliefde van Van Gogh en vogelen als nationale covidhobby – ieder verhaal ontsluit weer een nieuwe episode in het eeuwenoude verbond tussen de Nederlanders en hun vogels.

Gevleugelde geschiedenis van Nederland staat onder redactie van historicus en vogelaar Jan Luiten van Zanden – bijgestaan door Helena Cordašev en Erik de Bruin – en bevat bijdragen van Theunis Piersma, Jelle Reumer, Nicoline van der Sijs, Jaap Tielbeke, Jean-Marc van Tol en vele anderen. Met een keur aan bijzonder beeldmateriaal is Gevleugelde geschiedenis van Nederland een monumentaal werk dat iedere rechtgeaarde vogelaar in de kast moet hebben.

Het 4-seizoenenwandelboek – Claudia Straatmans

Lopen voor lekkers in 10.000 stappen. Een taartje bij de koffie na afloop of nog even naar een mooie winkel om de hoek. Als iemand weet hoe je lifestylewandelt, is dat de wandelende hoofdredacteur Claudia Straatmans wel. Claudia werkt al meer dan dertig jaar in de tijdschriftenwereld en was hoofdredacteur van glossy’s als CosmopolitanMarie ClaireGlamourHappy in Shape en Beau Monde. Tegenwoordig staat ze aan het roer bij Nouveau en is ze mode-expert bij Koffietijd.

Voor haar tweede wandelboek heeft Claudia de allerleukste dicht-bij-huiswandelingen per seizoen geselecteerd. Want: wanneer kleurt de kersenbloesem roze? Wat is de fijnste route om je kerstkilo’s eraf te wandelen? Wanneer staat de heide in bloei? De focus ligt op wandelingen van maximaal 15 kilometer, onder het mom van kleine moeite, groot plezier.

Net als in Het lifestylewandelboek geeft Claudia volop lifestyleadviezen. Van niet te missen seizoensproducten tot de beste adresjes en tips van bekende Nederlanders als Janny van der Heijden, Aaf Brandt Corstius, Olcay Gulsen en Helga van Leur. Naast de wandelroutes in eigen land tipt Claudia bonuswandelingen door modesteden Antwerpen en Parijs.

De gunst – Nicci French

De luxe editie van De gunst van Nicci French is een must-have voor de feestdagen. Deze mooi gebonden uitgave met leeslint bevat een exclusief kort verhaal speciaal voor deze editie geschreven en een interview met het schrijversechtpaar. De gunst is de nieuwe ijzersterke thriller van Nicci French.

Jude is een succesvol arts en is gelukkig met verloofde Nat. Vanuit het niets neemt haar eerste liefde, Liam, contact met haar op. Ze hebben elkaar niet meer gezien sinds hun relatie op dramatische wijze is geëindigd, jaren eerder. Liam vraagt haar om een bijzondere gunst: zou ze hem dat weekend – alsjeblieft? – willen ontmoeten? Weifelend stemt ze toe, en ze verzwijgt haar tripje voor Nat. Bij de afgelegen cottage aangekomen blijkt Liam er niet te zijn. Even later krijgt ze een telefoontje van de politie: Liam is dood, vermoord. Daarmee staat Judes leven totaal op zijn kop. Ze probeert erachter te komen wat er precies met Liam is gebeurd, maar wordt steeds verder zijn wereld ingezogen. Zijn familie en vrienden lijken allemaal iets voor haar te verzwijgen. Ze moet dan ook alles op alles zetten om zich staande te houden – en het er levend van af te brengen.

Socrates op sneakers – Elke Wiss

Socrates op sneakers, de gebonden limited edition met uniek bonusmateriaal, van Elke Wiss leert je de kunst van het vragen stellen met Socrates als raadgever.

In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is de verbinding vaak ver te zoeken. We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden. We praten liever dan dat we luisteren; voor vragen stellen hebben we geen tijd. En toegeve iets niet te weten is helemaal geen optie,

Hoe mooi zou het zijn als je in iedere situatie precies dié vraag kunt stellen die leidt tot een goed gesprek? Elke Wiss leert je hoe je dat doet. Zij laat zien waarom we zo slecht zijn in het stellen van goede vragen en met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron legt ze uit hoe we er beter kunnen in worden.

Socrates op sneakers is een filosofische gids met tips en tricks om vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat je echte gesprekken kunt voeren die leiden tot verbinding. Met de ander, én met jezelf.

Prachtige wereld, waar ben je – Sally Rooney

Prachtige wereld, waar ben je is de nieuwe roman van Sally Rooney, auteur van Gesprekken met vrienden en Normale mensenPrachtige wereld, waar ben je wordt uitgegeven als luxe hardcover in twee kleuren, blauw en perzik, die willekeurig worden geleverd.

Alice ontmoet Felix. Zij is succesvol romanschrijver, hij werkt in een distributiecentrum. Ze vraagt of hij met haar meegaat op reis naar Rome. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar kunnen ze elkaar ook vertrouwen? Alice’ beste vriendin Eileen verwerkt een pijnlijke relatiebreuk en flirt weer met Simon, die ze al kent van kindsaf aan. Ze houden van elkaar, maar willen ze hun vriendschap op het spel zetten voor een relatie?

Prachtige wereld, waar ben je gaat over vier mensen die elkaar liefhebben en elkaar pijn doen. Het gaat over seks, over vriendschap en over de wereld waarin zij leven. Het is een universeel verhaal, dat zich afspeelt in Dublin en een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.

Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland – Huygens Instituut & Instituut voor Sociale Geschiedenis

Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland is opnieuw een standaardwerk dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Het is een originele en uitdagende geschiedenis over de internationale wortels van onze nationale identiteit

De Nederlandse geschiedenis is nauw verbonden met die van de wereld als geheel. Door migratie, handel en kennisuitwisseling beïnvloedden mensen elkaar over grotere afstanden en intensiever dan we lang dachten. Wereldgeschiedenis van Nederland toonde in meer dan honderd verhalen hoe internationaal de geschiedenis van Nederland écht is. En er zijn veel meer voorbeelden.

In Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland komen onderwerpen aan de orde als geuren en smaken, Nederland als fietsland, Bataven in het Romeinse leger, slavenhandel, het eerste hoerencongres, genocide op Ambon en in Atjeh, de verspreiding van het Nederlands over de wereld en de gevolgen van Nederlandse exploitatie voor de olifant.

Met bijdragen van: Sandra Langereis, Lotte Jensen, Wim Blockmans, Jan Luiten van Zanden, Ido de Haan, Beatrice de Graaf en vele anderen.

Fierce – Jo Weldon

Fierce van Jo Weldon is een heerlijk cadeauboek voor iedereen die van deze populaire print houdt. In dit weelderige boek beschrijft Jo Weldon de geschiedenis van ’s werelds meest geliefde patroon: de panterprint. Weldon viert de schoonheid, de plaats die panter inneemt in onze cultuur én de vrouwen die fierce genoeg zijn om het te dragen. Want in tegenstelling tot de machtige roofdieren waarvoor het een camouflage is, hebben mensen juist altijd luipaardprint aangetrokken om opgemerkt te worden. Draag je leopard, dan wil je publiek.

Deze decadente print, ooit uitsluitend voor royalty, is geliefd bij iedereen. En al vanaf de introductie was het een sensatie: het werd omarmd door trendsetters en sterren als Josephine Baker en Marilyn Monroe. Maar nu nog steeds dragen ook celebrities en influencers het graag, van Beyoncé tot Monica Geuze. Het is verleidelijk, luxueus, gevaarlijk en speels tegelijk. Hoe heeft dit patroon zoveel betekenissen gekregen? En waar komt het vandaan? Lees er alles over in dit prachtige cadeauboek, Fierce van Jo Weldon.

Op de bonnefooi door Frankrijk – Esther Verhoef

Niet meer jakkeren van Brabant naar de Dordogne en vice versa, maar genieten van de reis zélf. Esther Verhoef en haar man Berry proberen het, en trekken met hun honden Mel en Saar in hun zelfgebouwde camper door Frankrijk.

Spannend verhaal ‘Deauville’
Rianne is in de wolken met haar nieuwe vriend Chris. Knap, vrijgevig en avontuurlijk, wat wil je nog meer? Too good to be true, waarschuwt haar vriendin, er is iets mis met die kerel. Maar Rianne is van plan het ervan te nemen en stapt bij Chris in zijn camper, het avontuur tegemoet.

Ik ben renner – Nando Boers

Ik ben renner van Nando Boers is een uniek standaardwerk en hét cadeauboek voor alle wielerliefhebbers. Het bevat vijfendertig interviews met de grootste beroepswielrenners van de afgelopen jaren.

Honderdduizenden wielerliefhebbers zien week in, week uit hoe pezige, lichtgebouwde wielrenners zich afbeulen in een lange dagkoers of etappekoers. Nog altijd speelt Nederland een prominente rol in deze populaire sport. Maar wat betekent het om wielrenner te zijn?

Afgelopen jaren interviewde Nando Boers vijfendertig actieve beroepswielrenners uit binnen- en buitenland. Onder andere Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Tom Boonen en Marianne Vos kregen vragen voorgelegd als: Welke rol vervul je? Waar ligt je talent? Hoe lig je in de groep? Hoe train je alleen? Wat is er nodig om top te zijn? De interviews werden eerder gepubliceerd in wielertijdschrift De Muur en worden nu – naar voorbeeld van de schrijversinterviews in The Paris Review – gebundeld in een uniek standaardwerk.

Voor de klas – Merel van Vroonhoven

In Voor de klas zijn de populaire columns uit de Volkskrant van Merel van Vroonhoven, voormalig topvrouw, nu leraar, gebundeld.

Op het hoogtepunt van haar carrière besluit Merel van Vroonhoven haar hart te volgen en de bestuurskamer voor het klaslokaal te verruilen. Met de slagvaardigheid en tomeloze inzet waar ze in haar vorige werk bekend om stond, hoopt ze als leraar veel te bereiken.

In haar columns koppelt ze haar ervaringen aan haar vorige leven en grotere vraagstukken. Op een school voor speciaal onderwijs leert ze – met vallen en opstaan – in de praktijk dat leidinggeven aan kinderen niet eens zo anders is dan aan directeuren, en dat het zeker niet makkelijker is. Ook ontdekt ze van dichtbij dat niet elk kind dezelfde kansen krijgt. En dat je met kleine stapjes ontroerend mooie dingen kunt bereiken. Voor de klas is dan ook een boek vol inspirerende, aangrijpende en kritische verhalen, die het enorme belang van goed onderwijs en de waarde van het leraarschap onderstrepen.

Voor de klas van Merel van Vroonhoven is herkenbaar voor iedereen die in het onderwijs werkt én voor de top van het bedrijfsleven.

’n Beetje Leuk Ouder Worden – Wies Verbeek

’n Beetje Leuk Ouder Worden van Wies Verbeek geeft verrassende tips en wetenswaardigheden voor een gezond, lang en gelukkig leven. Een beetje leuk ouder worden, wie wil dat nou niet?

Als iemand weet hoe je een beetje leuk ouder kunt worden dan is het wel Wies Verbeek. Als healthy aging-journalist interviewde ze meer dan 80 wetenschappers en gezondheidsexperts met vragen als: waarom slapen we minder goed als we ouder worden? En hoe kunnen we die slaap verbeteren? Hoe houd je je brein zo lang mogelijk gezond? Wat werkt écht om je lijf een beetje strak te houden? Welke oefening is het beste voor je botten? Kan hormoonsuppletie bijdragen aan een beter seksleven? Ze dompelde zich daarnaast onder in de vakliteratuur. De allerbeste tips die ze de afgelopen jaren opdeed, bracht ze bij elkaar in dit boek, veelal voorzien van haar eigen ervaringen.

’n Beetje Leuk Ouder Worden is een toegankelijk boek vol praktische tips en tricks op het gebied van voeding, mind, hormonen, beweging, uiterlijk en meer. Alles vanuit het idee: kleine moeite, groot resultaat. Een absolute must-read en een perfect cadeau voor iedereen die gezond, fit en gelukkig ouder wil worden.

Het huis Gucci – Sara Gay Forden

De celebritybiografie Het huis Gucci van Sara Gay Forden vertelt het ongelooflijke, waargebeurde verhaal van de Gucci-familie. Alles wat je niet in de film House of Gucci zag, lees je in dit boek.

Milaan, 1995. Op een vroege voorjaarsochtend wordt Maurizio Gucci, een van de machtigste modekoningen van zijn tijd, met enkele pistoolschoten gedood. Was het een crime passionnel door zijn ex-vrouw Patrizia Reggiani? Aasde ze op zijn vermogen? Zat zij er überhaupt achter?

Het huis Gucci is het adembenemende verhaal van de opkomst, ondergang en wederopstanding van de Gucci-dynastie – van een leeratelier in Florence tot een van de invloedrijkste modemerken in Milaan. Een verhaal over sterke familiebanden, arbeidsethos en uiteindelijk een leven van overvloed, waarmee Forden niet alleen de passie, maar ook de kwetsbaarheden van de Gucci-familie blootlegt.

Volg ons op Instagram