Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024 voor zijn boek Undercover aan het werk

Journalist Jeroen van Bergeijk heeft de 17de editie van de Brusseprijs gewonnen voor zijn boek Undercover aan het werk (Ambo|Anthos). Van Bergeijk laat in zijn boek zien hoe het werkelijk is aan de onderkant van de huidige arbeidsmarkt. De jury is onder de indruk van wat Van Bergeijk de afgelopen jaren heeft gedaan om dit boek te kunnen maken. ‘Zijn werk raakt ons. Undercover gaan is een van de zwaarste wapens die een journalist in kan zetten. Van Bergeijk worstelt met de vraag of het voor zijn verhalen legitiem is. Wij vinden dat hij overtuigend heeft laten zien dat het moest’, aldus de jury.

De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP). De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de Nacht van het journalistieke boek in de Rode Hoed in Amsterdam, tijdens een live uitzending van het NPO Radio 1 programma NOS Met het Oog op Morgen. Hij won een oorkonde en een geldbedrag van €10.000,-.

Joëlle Terburg, directeur-bestuurder van het Fonds BJP, feliciteert winnaar Van Bergeijk: ‘Het journalistieke werk dat Van Bergeijk doet, staat sterk in de traditie van de naamgever van de prijs, journalist M.J. Brusse. Lezers laten zien welke werelden er nog meer zijn, naast de hun bekende. We zijn blij dat we als Fonds en met de Brusseprijs dit belangrijke journalistieke werk kunnen stimuleren en belonen.’