Evenement: Marjan Slob in De Denkplaats

20 januari 2021

Eenzaamheid sluimert in ons allemaal. Het is een innerlijke beleving, een gevoel van teleurstelling, gebrek of gemis. Een herkenbare gemoedstoestand, maar wat is het nou precies? Is het iets om je voor te schamen? Op beleidsniveau is er een waar gevecht gaande om het ‘eenzaamheidsvirus’ tegen te gaan, maar werkt dit eigenlijk wel?

In samenwerking met Bibliotheek Utrecht omarmen we tijdens deze Denkplaats de eenzaamheid en gaan we in gesprek met de Utrechtse filosofe Marjan Slob. Zij publiceerde in oktober 2020 het boek ‘De lege hemel: over eenzaamheid’ waarbij zij van een afstandje kijkt naar dit fascinerende fenomeen. Ook 3D-kunstenaar William Knies schuift aan, om te vertellen over zijn film en het fenomeen ‘hikikomori’ – jongeren die zich terugtrekken uit de maatschappij en zich vrijwillig isoleren in een klein appartement.

“Mensen zijn vermoedelijk de enige dieren die beseffen dat ze leven. Ons zenuwstelsel stelt ons daartoe in staat, onze taal reikt ons de woorden daarvoor aan. Het maakt ons de machtigste wezens op aarde. Maar met dat besef komt ook verlorenheid. Dat bijzondere en prachtige vermogen tot reflectie is wat ons eenzaam maakt.”

– Marjan Slob

Denkplaats (Bibliotheek Utrecht)
De Denkplaats is een programma van Bibliotheek Utrecht: geen saaie, stoffige lezing maar samen nadenken, samendoen en wellicht zelfs tot oplossingen komen. Tickets verkrijgbaar via Bibliotheek Utrecht (leden €5; niet-leden €10; studenten €8; U-pas-houders €5).

Living Apart Together
Stadslab RAUM presenteert van 13 november t/m 7 maart Living Apart Together. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties doet RAUM een stadsonderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden.