Evenement: Lezing Willemijn van Dijk – Cultuur op zondag (Den Haag)

01 oktober 2023 van 15:30 t/m 16:15

Tijdens alweer de zevende editie van Cultuur op zondag is Willemijn van Dijk onze gastspreker. Willemijn van Dijk is schrijfster en oudhistoricus. De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk is het verhaal van het verzwegen leven van een vrijgevochten Oranjeprinses. Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de beruchte dochter van koning Willem I, is veruit de minst bekende prinses van het Nederlandse koningshuis. Ze trouwt op twintigjarige leeftijd met haar volle neef Albrecht, maar voelt zich met hem diep ongelukkig. Ze vlucht en ontpopt zich als vrijzinnige kunstverzamelaar, componist en reiziger. Als ontdekt wordt dat ze een affaire heeft met haar koetsier barst de bom. Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celimontana in Rome, die ze omtovert tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars en een culturele salon voor de hogere kringen. In die zonovergoten schaduwwereld besluit ze dat ze het belangrijkste in haar leven niet langer verborgen wil houden.

In De Italiaanse prinses reconstrueert Willemijn van Dijk het vergeten leven van deze onbekende Oranje. Tegen de achtergrond van een snel veranderend Europa beschrijft ze hoe Marianne heldhaftig vocht voor haar eigen onconventionele idealen.

Elke eerste zondag van de maand programmeert Pulchri Studio een schrijver om te spreken over hun oeuvre, een specifiek boek of over de rol van kunst in hun werk. “Cultuur op zondag” is gratis toegankelijk (vol is vol) en wordt gehouden in de Louis LXV-zaal, het programma duurt van 15.30 uur tot 16.15 uur. Na afloop van het programma is er in de sociëteit volop gelegenheid om na te praten.


De Italiaanse prinses

De Italiaanse prinses

De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk vertelt het verhaal van Marianne van Oranje-Nassau, een verzwegen en vergeten prinses. Een relaas over moed, vrijheid, groots streven en klein geluk.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,99 met gratis verzending.

Bestellen