Evenement: Lezing Suze Zijlstra – Geschiedenis Festival (Haarlem)
15 oktober 2022 van 13:45 t/m 14:45
Op zaterdag 15 oktober 2022 vindt het Geschiedenis Festival voor de zevende keer plaats. Dit jaar wordt het festival opnieuw gevierd in de Philharmonie Haarlem. Prominente historici voeren u via lezingen, debatten en interviews mee naar het verleden. Maar het Geschiedenis Festival is meer. Naast lezingen over allerlei historische thema’s is er muziek, kunst en film.
In de geschiedschrijving van de VOC komt de cruciale rol van (veelal slaafgemaakte) Aziatische vrouwen, nauwelijks ter sprake. Historicus Suze Zijlstra werpt in haar boek De Voormoeders nieuw licht op de sociale, economische en culturele sleutelrol die Europees-Aziatische vrouwen speelden in de 300-jarige Nederlandse overheersing van Nederlands-Indië.
Tijdens haar lezing op het Geschiedenis Festival laat Zijlstra zien hoe zij als uitgangspunt voor haar onderzoek de levens reconstrueerde van de voormoeders in haar eigen familie. Aan de hand van familieverhalen en op basis van archief- en literatuuronderzoek plaatst Zijlstra hun levens in een bredere, kritische en actuele historische context, en werpt zo meer licht op de complexiteit van het koloniale verleden in Nederlands-Indië.
Ze begint bij de bewoners van de achttiende-eeuwse VOC-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi. Ze volgt het spoor naar de opzichtersgezinnen op de suikerplantages van Oost-Java, en komt uit bij haar oma, die na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland emigreerde.
Suze Zijlstra is gespecialiseerd in de Nederlandse maritieme en koloniale geschiedenis van de zeventiende en achttiende eeuw. Ze werkte als universitair docent maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveerde op een onderzoek naar zeventiende-eeuws Suriname. Zijlstra is medeoprichter van het blog Over de muur, en was in 2019 te gast op het Geschiedenis Festival, waar zij in gesprek ging met Cynthia McLeod over de geschiedschrijving van Suriname.