Evenement: Lezing Suzanna Jansen – dbieb (Leeuwarden)

19 november 2023 van 15:00 t/m 16:30

Suzanna Jansen, schrijfster van o.a. Het pauperparadijs komt naar dbieb! Ze vertelt over haar nieuwste boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw. Daarin schetst ze de afgelopen 100 jaar vanuit het perspectief van vrouwen. Een eeuw geleden kregen vrouwen minder loon, werden op hun trouwdag ontslagen, en waren bij wet handelingsonbekwaam. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en dus dat van ons allemaal. Met dit verhaal van onze moeders en oma’s legt ze tegelijk de wortels bloot van de genderverhoudingen van onze tijd. 

Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens. Gaandeweg ontdekt hoofdpersoon Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen. In haar persoonlijke, meeslepende stijl legt Suzanna Jansen in De omwenteling of de eeuw van de vrouw de anatomie bloot van de tergend trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie. En ze toont dat de genderverhoudingen van onze tijd hierin hun wortels hebben. Suzanna Jansen weet in De omwenteling als geen ander met een klein verhaal een grote geschiedenis te vertellen.

Over Suzanna Jansen 
Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens, en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen – armoede, de positie van vrouwen, de noodzaak om kunst te maken tegen de keer in, of wat er gebeurt als er in je land een oorlog uitbreekt. 
Als spreekster over haar werk biedt ze haar luisteraars een ander perspectief op onze tijd. In samenwerking maakte ze ook een audiotour, ze creëert luisterwandelingen door het decor van haar boeken, maakt en werkt mee aan theater en vertelvoorstellingen, en heeft nog veel meer plannen. 

Meer informatie en tickets: https://dbieb.op-shop.nl/4680/suzanna-jansen-de-omwenteling/19-11-2023


De omwenteling

De omwenteling

De omwenteling, van meesterverteller Suzanne Jansen en van podcast De eeuw van de vrouw, vertelt de geschiedenis van de vrouw in Nederland. Persoonlijk en meeslepend verhaal van de emancipatie.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,99 met gratis verzending.

Bestellen