Evenement: Lezing Janice Deul – Bibliotheek Gouda (Gouda)

26 juni 2024 van 19:30 t/m 22:00

Op woensdagavond 26 juni ontvangt de Chocoladefabriek Janice Deul voor een korte lezing en vraaggesprek. Zij is de auteur van “Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren”. Sinds 2011 maakt ze zich sterk voor een inclusief, veilig en inspirerend klimaat in fashion, media en kunst. Ze is opinieschrijver en columnist; onder meer voor feministisch magazine Opzij, NRC en de regionale dagbladen van Mediahuis.

Op 1 juli vieren steeds meer Nederlanders Keti Koti. Op deze dag wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Het koloniale slavernijverleden is lang een onderbelicht onderwerp geweest in onze geschiedenis. Daar komt langzaam maar zeker verandering in. De laatste jaren is er in Nederland steeds meer aandacht voor deze geschiedenis en wordt de afschaffing van de slavernij in steeds meer plaatsen herdacht en gevierd. Ook in Gouda word Keti Koti sinds 2022 gevierd. Begin dit jaar verscheen een verkennend onderzoek naar de rol van de stad Gouda op gebied van het koloniaal en slavernijverleden. Ons slavernijverleden blijft echter een ingewikkeld en gevoelig onderwerp. Precies daarom is het van belang dat we stilstaan bij deze periode uit de geschiedenis.

Janice Deul vertelt in Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren, de geschiedenis en de oude en hedendaagse tradities van Keti Koti. Bovendien betoogt ze hoe Keti Koti er anno nu uit zou moeten zien, zodat we in Nederland gezamenlijk voorwaarts kunnen. Keti Koti is een geïllustreerde gids voor iedereen, met als doel het collectief vergroten van de kennis over Keti Koti, algehele bewustwording en historisch besef rondom thema’s als ongelijkheid en vrijheid. Na een inleiding van Janice wordt in een vraaggesprek verder ingegaan op haar boek en op diversiteit en inclusie. Ook is er ruimte voor vragen uit het publiek. Aansluitend kun je het boek aanschaffen en/of laten signeren.

Woensdagavond 26 juni is er vanaf 19:30 uur een inloop. Om 20.00 uur zal de lezing en het vraaggesprek beginnen. De toegang is helemaal gratis, wel stellen wij het op prijs als je van te voren laat weten dat jij aanwezig bent door een kaartje te reserveren.

Reserveer je gratis kaartje


Keti Koti

Keti Koti

2023 is het jaar dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Nederland is afgeschaft. In het boek Keti Koti vertelt Janice Deul alles wat je over Keti Koti wilt weten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,99 met gratis verzending.

Bestellen