Evenement: Lezing Janice Deul – AfricaMuseum (Tervuren, België)

22 juni 2024 van 12:00 t/m 17:00

De Belgisch-Surinaamse vereniging Wimakandra organiseert op 22 juni met de steun van het AfricaMuseum voor het eerst een Keti Koti dag in Tervuren. Op het programma staan catering, gesprekken, theater en muziek. De speciale gasten zijn de Surinaamse ambassadeur Gilbêrt van Lierop en de Nederlandse journaliste en auteur Janice Deul. 

Sinds enkele jaren is er in België meer aandacht voor de koloniale geschiedenis. Hoe gaat buurland Nederland om met zijn slavernijverleden? 

Op 1 juli vieren steeds meer Nederlanders Keti Koti (‘verbroken ketens’). Op deze dag wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. In 2023 was dat honderdvijftig jaar geleden en de laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om van Keti Koti een officiële vrije dag te maken. 

Dit jaar neemt de vzw Wimakandra het initiatief om voor het eerst een Keti Koti dag te organiseren in het AfricaMuseum. Op die manier wil de vereniging de band tussen de Surinaamse gemeenschap in Nederland en België versterken en de gezamenlijke geschiedenis met het Afrikaanse continent in de kijker zetten. 

Meer informatie en tickets: Keti Koti: dag der vrijheden | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika – Tervuren – België (africamuseum.be)


Keti Koti

Keti Koti

2023 is het jaar dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Nederland is afgeschaft. In het boek Keti Koti vertelt Janice Deul alles wat je over Keti Koti wilt weten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,99 met gratis verzending.

Bestellen