Evenement: Interview Amalia de Tena – OBA Linneaus (Amsterdam)

24 november 2022 van 18:30 t/m 20:00

Linnaeus Live is een maandelijks boekenprogramma waarin telkens een schrijver wordt uitgenodigd om over zijn of haar meest recente werk te komen praten. Vooraf (vanaf 18.30 uur) wordt een heerlijke gratis verse soep geserveerd: Schrijvers&Soep!

In de roman Jij krijgt van mij een wit paard cadeau (Uitgeverij Ambo Anthos) waarmee Amalia de Tena het afgelopen voorjaardebuteerde, beschrijft zij het verhaal van een Spaanse familie die alles kwijtraakt, vanuit de beleving van Ana, een meisje dat opgroeit tijdens het Franco-regime. Het boek is gebaseerd op de bizarre familiegeschiedenis van de schrijver zelf. Zelf zegt ze hierover dat het helemaal niet haar bedoeling was schrijver te worden, maar dat ze graag de geschiedenis van haar Spaanse familie aan haar vrienden in Nederland wilde vertellen. Vanwege een operatie aan haar stembanden mocht Amalia geruime tijd niet praten en kon daarom niet haar vak als docent Spaans uitoefenen. Deze ‘stille’ periode gebruikte ze om te gaan schrijven. Amalia schreef het boek in het Spaans. Het is in het Nederlands vertaald door de bekende jeugdboekenschrijfster Els Pelgrom.

Het boek speelt zich af in de periode 1965 tot 1975 in het Spanje onder de dictatuur van Franco. Het boek is fictie, maar veel gebeurtenissen die ze beschrijft zijn autobiografisch. Als het boek begint is Ana acht jaar. Amalia zegt hierover: “Mijn eerste herinnering is de eerste scène van het boek. Ik was toen acht en was midden op zee, afgedwaald van de kust.” De enige die haar uit die penibele situatie midden op zee kon redden is haar vader, haar redder in nood. Het beeld van de sterke vader wil ze heel graag vasthouden, maar dat blijkt lastig.

Het gekozen perspectief geeft de roman, die toch stevige thema’s aansnijdt, tegelijk ook een aangename lichtheid. Doordat Ana sommige situaties niet begrijpt of anders interpreteert, en het gedrag van haar ouders van wijsneuzerig becommentarieert, levert dat humoristische passages op. Ana en de andere kleurrijke personages zijn figuren om wie je gaat geven. ‘Kon ik maar alle ellende uit het verleden wissen en de gaten vullen met hoe het geweest had kunnen zijn maar nooit is geworden,’ verzucht ze. Als lezer zou je haar dat van harte gunnen. (Reporters online)

Genoeg aanleiding voor een mooi gesprek! In samenwerking met Linnaeus boekhandel en Schrijvers uit Oost.

Aanmelden
Kan per mail of aan de balie van de vestiging.
Inloop vanaf 18:30 uur met verse soep. Na afloop boekverkoop door de Linnaeus Boekhandel.

OBA Linneaus | Linnaeusstraat 44 | 1092 CL Amsterdam 
T: 020-5230900 | E: linnaeus@oba.nl


Jij krijgt van mij een wit paard cadeau

Jij krijgt van mij een wit paard cadeau

Geïnspireerd op haar eigen familiegeschiedenis beschrijft Amalia de Tena in de roman Jij krijgt van mij een wit paard cadeau het verval van de laatste grootgrondbezitters in het zuiden van Spanje.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,99 met gratis verzending.

Bestellen