Evenement: Evenement Janice Deul – Bijlmer Parktheater Pop-up (Amsterdam)

25 juni 2024 van 20:00 t/m 22:00

In het teken van Keti Koti organiseert SLAA in samenwerking met journalist en opinieschrijver Janice Deul op 25 juni 2024 het programma ‘Stille heldinnen: vrouwen in verzet tegen de slavernij’. Lange tijd is de rol van vrouwen die zich inzetten voor de afschaffing van de slavernij onderbelicht gebleven. In dit programma gaan verschillende schrijvers hierover met elkaar en het publiek in gesprek. Welke rol speelden vrouwen in deze strijd? Waarom komen hun namen en verhalen zo weinig voor in de kennis die we hebben over het slavernijverleden? Schrijvers Phaedra Haringsma en Roline Redmond vertellen onder anderen over Ma Pansa. Janice Deul beschrijft haar in een artikel van BNNVARA als volgt: “Ma Pansa is een achttiende-eeuwse voormalig tot slaaf gemaakte vrouw die ontsnapte naar de binnenlanden van Suriname – en die beschouwd wordt als oermoeder van heel veel Saramaccaanse Marrons.”

Daarnaast kun je luisteren naar schrijver Dominique van Varsseveld, die een nieuwe tekst schrijft naar aanleiding van dit thema. We openen en eindigen met een voordracht van dichter en spoken-word artiest Zulile Blinker, die onder meer een ode brengt aan de moeder van verzetsheld Boni.

Het programma vindt plaats op 25 juni in de Bijlmer Parktheater pop-up in de Amsterdamse Poort. Aanvang: 20:00 uur. Na het programma is er gelegenheid om na te praten. Bij de ticketprijs zit een hapje inbegrepen!

Op 1 juli is het Keti Koti. We herdenken op deze dag de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. Officieel een feit op 1 juli 1863, hoewel voormalig tot slaaf gemaakten nog tien jaar lang gratis moesten werken. Vorig jaar startte het Herdenkingsjaar Slavernijverleden dat op 1 juni 2024 ten einde komt.

Meer informatie en tickets: Stille heldinnen – Ticketkantoor


Keti Koti

Keti Koti

2023 is het jaar dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Nederland is afgeschaft. In het boek Keti Koti vertelt Janice Deul alles wat je over Keti Koti wilt weten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 23,99 met gratis verzending.

Bestellen