Boekpresentatie 75 jaar bevrijding

Aan de hand van bronnen die de afgelopen 75 jaar nog niet beschikbaar waren – zoals getuigenverslagen, gecensureerd nieuws, archiefmateriaal en vertrouwelijke militaire informatie – maakte de NOS een website waarop het laatste oorlogsnieuws uit het bevrijdingsjaar van dag tot dag gevolgd kan worden.

In 75 jaar bevrijding heeft de redactie van NOS de verhalen samen gebracht. De lezer herbeleeft de bevrijding door de ogen van toen, maar met de kennis van nu.

Bekijk de digitale boekpresentatie van 75 jaar bevrijding:

75 jaar bevrijding is nu verkrijgbaar in de lokale boekhandel en online!

Bekijk het boek hier.

T/m 31 december 2020 verkrijgbaar voor €39,99, daarna €45,-

Het volledige interview met Thea:

“Ik was 2,5 jaar toen we geïnterneerd werden en ruim 6 toen ik eruit kwam.”

Thea Mulder vertelt over het leven in een Japans interneringskamp (kamp Brastagi), waar ze met haar zusje en moeder Martine vast zat. Uit 75 jaar bevrijding: “Martine Meulders was een van de jonge vrouwen die zich bij de Japanse kampleiding moesten melden. Ze kregen te horen dat ze voor de Japanners buiten het kamp moesten gaan werken. Martine betoogde bij de kampleiding dat haar kinderen, Thea en Elsje, haar niet konden missen. Opmerkelijk genoeg wist ze de Japanners te overtuigen en mocht ze bij haar kinderen blijven. De andere jonge vrouwen werden meegenomen. Van hen is niets meer vernomen.”

Het volledige interview met Aad:

“Ik heb er jaren niet over gesproken. Het gekke is dat het is gekomen toen mijn kleinzoon 7 werd. Elke nacht werd ik wakker en droomde ik dat ik op die boot zat, dat alles weer terugkwam.”

Aadje was samen met 65 Delftse en 78 Haagse kinderevacués een week omderweg om de komende maanden bij een pleeggezin in Friesland aan te sterken. Uit het boek 75 jaar bevrijding: “Het vertrek van transportschip Holland X was ook al niet makkelijk geweest. ‘Ik zag kinderen aan de rokken van de moeders hangen,’ legt de kleine Aad uit. ‘Er waren veel broertjes en zusjes samen, maar ik was in mijn eentje. Ik voelde me alleen.’ Ook de vader van Aadje vond het moeilijk. ‘Toen ik de boot op moest, zei mijn vader: “Als je niet wilt, dan hoef je niet.” Ik moest denken aan mijn broertjes en dat er steeds minder te eten is thuis. En toen ben ik de boot in gegaan.’”

Hoe zouden de huidige nieuwsmedia verslag hebben uitgebracht van het laatste oorlogsjaar in Nederland? Je leest het in 75 jaar bevrijding, nu verkrijgbaar in de lokale boekhandel en online.


De mosterdmoorden

Een vleugje Midsomer Murders en een snufje Miss Marple: de ingrediënten voor De mosterdmoorden. Voor fans van Richard Osman en cozy crime.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 11,99

Bestellen