Het recht om te waarschuwen
over de Radio Oranje-toespraken van koningin Wilhelmina
Waarom sprak koningin Wilhelmina in haar toespraken voor Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog zo weinig over de vervolging van de Nederlandse joden? En waarom sprak zij zo uitgebreid over haar streven om Nederland na de oorlog op staatsrechtelijk gebied te vernieuwen? Over beide kwesties is door historici veel gezegd en geschreven, maar een uitputtende analyse van de inhoud van Wilhelmina's radiotoespraken ontbrak tot nog toe.
In Het recht om te waarschuwen doet Jord Schaap een poging om dit hiaat in de discussie over Wilhelmina's rol als oorlogskoningin te vullen. Wat heeft zij nu eigenlijk gezegd over de door haar gewenste naoorlogse vernieuwing van Nederland? Hoe verklaren we haar weinige woorden over de jodenvervolging? Hoe maakt Wilhelmina gebruik van het medium radio, waarover in die tijd heel specifieke opvattingen bestonden?
Het boek begint met een geschiedenis van het medium radio en een reconstructie van Wilhelmina's houding tegenover de moderne media. Vervolgens worden de Radio Oranje-toespraken inhoudelijk belicht en bezien in de historische context van de oorlog en Wilhelmina's ballingschap in Londen. En passant wordt afgerekend met enkele hardnekkige mythes over Wilhelmina's veel geroemde oorlogsrol als 'stem van Nederland'.
De bijgeleverde cd bevat een selectie van de toespraken.
Jord Schaap (1980) studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen en Euroculture aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn doctoraalscriptie werd bekroond met de Wolters Noordhoff Academieprijs 2005. Hij werkt te Amsterdam als publieksvoorlichter voor de delegatie van de Partij van de Arbeid in het Europese Parlement.