Baruch Kojocaru overleden | “De oorlog in mij is niet meer”

29 oktober 2021

Baruch Kojocaru is donderdag 28 oktober 2021 op 89-jarige leeftijd overleden.

Op 28 oktober schreef Barbara Bulten op Facebook:

“Bent u mevrouw Barbara Bulten, ik ben van het politiebureau in de Pijp, kent u meneer Kozjosaroe?” Ik wist meteen over wie ze het hadden natuurlijk en dat het mis was. De afgelopen dagen had ik al veel aan Baruch moeten denken. Hij bleek vannacht te zijn overleden, op 89 jarige leeftijd. De telefooncirkel waarbij hij jarenlang iedere ochtend vroeg werd wakker gebeld, moet hebben gewerkt. Deze ochtend kon hij niet meer opnemen en de politie deed de rest. Hij lag er vredig bij zei de politieman. De laatste keer dat we elkaar live zagen was vlak voor Corona, toen we samen spraken over ons boek op Het Berlage Lyceum voor een zaal vol middelbare scholieren. Het was moeilijk voor hem, maar het ging nog steeds.

Vannacht of morgen zal Baruch teruggaan naar zijn familie in Israël, precies zoals hij dat wilde en zoals we hadden beschreven in het boek: “Als ik dood ben wordt mijn lichaam overgebracht naar Israël. Dat willen mijn kinderen graag. Ik geloof niet in leven na de dood, maar als mijn familie dat wil, kunnen ze me bezoeken op de begraafplaats. Zelfs nu nog is mijn zoektocht niet voorbij. Eerst zocht ik naar mijn weg in het leven, nu zoek ik het juiste pad voor mij dood. Ik denk dat ik me toch maar laat begraven. Dat wordt dan mijn allerlaatste reis. Precies volgens Joodse traditie wil ik deze laatste weg niet met vreemde mensen begaan. Daarom is het goed om na mijn dood terug te gaan naar Israël.”

Dag lieve Baruch. Bedankt dat je je levensverhaal met mij hebt willen delen en dat daardoor nog veel mensen over jouw leven kunnen lezen en je ook lang na je dood anderen kunt blijven inspireren. Heel veel sterkte voor de familie.

De Joodse Baruch Kojocaru groeit op in Roemenië. Als de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn land binnenvallen, wordt de dan vijfjarige Baruch op weg naar een werkkamp gered en duikt hij onder. Na te zijn verraden, moet hij alsnog op transport. Door een ruilhandel kan Baruch het kamp in 1944 verlaten en hij belandt op een boot naar Palestina. Het schip wordt bij aankomst beschoten en naar Cyprus gestuurd. Na maanden mag Baruch alsnog naar het Beloofde Land. Maar in het vrije Israël en later in Amsterdam blijkt het leven ook niet altijd zo mooi. Hij begint een zoektocht naar zijn familie, de mensen die hem gered hebben en vooral naar zichzelf.

Samen met Barbara Bulten schreef hij De oorlog in mij, een ontroerend portret van een bijzondere man die ondanks de trauma’s van de Tweede Wereldoorlog altijd is blijven geloven in de liefde en het leven.


De Kliniek

De Kliniek

Dl 2 in de Connie Woolwine-serie van de bestsellerauteur Helen Fields, bekend van de D.I. Callanach serie met Luc en Ava in de hoofdrollen. Voor de lezers van Karen Slaughter en M.J. Arlidge.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 14,99

Bestellen

Volg ons op Instagram