Interview | Annemieke Heller

15 februari 2022

In januari verscheen van Annemieke Hellers hand de feelgoodserie Live for Love over vriendinnen Amira en Jessie, die meedoen aan een reality-tv-programma om de liefde te vinden. Op de redactie lazen we de manuscripten al met veel plezier en inmiddels kan iedereen genieten van de drie delen. Maar: wie is de schrijver achter deze verhalen?

Om met de deur in huis te vallen: je bent naast auteur ook werkzaam als schrijfcoach. Volg je jouw eigen schrijfadviezen op?

Haha hmmm… als ik geld krijg voor elke keer dat mijn vriend zegt ‘maar je zegt toch ook altijd *dit of dat* tegen je coachees, waarom doe je dat dan zelf niet?’ was ik rijk geweest. Het is vaak toch makkelijker om van buitenaf te zien hoe iets beter zou kunnen.

Schrijven speelt duidelijk een grote rol in je leven. Wanneer is die passie begonnen?

Ik heb hier helaas niet een heel cool onderscheidend verhaal. Meer het standaard verhaal van een meisje dat heel jong al veel schreef. In groep zeven en acht mocht ik soms schrijven tijdens het uurtje ‘lezen’ en dat vonden mijn juffen en meesters heel leuk totdat de rest van de klas ook iets anders wilde doen omdat ik dat ook mocht 😉

Je hebt je voordat je Journalistiek studeerde ook verdiept in mode. Waarom die switch?

Dat ‘iets doen met schrijven’ deed ik inderdaad wel met een omweg. Ik had als kind verschillende hobby’s. Verhalen schrijven, liedjes schrijven en daar clips bij opnemen (je gaat huilen van het lachen als je ze ziet) en ik vond het ook erg leuk om sieraden te maken. Hoe ouder ik werd, hoe belangrijker het werd hoe je eruit zag dus ik dacht dat Fashion Design een goede keuze voor mij zou zijn. Zo kon ik mijn eigen kleding ontwerpen, dat leek me fantastisch! Achteraf weet ik dat dat helemaal niet mijn ding was. Het was meer een tijdelijk iets omdat het me heel cool leek om te kunnen, maar eigenlijk was die harde wereld vol fashionshows en concurrentie niks voor mij.

Ook sprak je in eerdere interviews eerlijk over het hebben van angst. Dapper om daarover open te zijn! Hoe was het om daarover te praten?

Ik heb inderdaad last van een angststoornis en probeer daar altijd open over te zijn. Ik vind het zo gek dat in een wereld waar veel mensen psychische moeilijkheden hebben daar toch nog over het algemeen een taboe op ligt. Als we er niet over praten, weten we ook niet hoeveel anderen er zijn die met hetzelfde dealen en het is toch veel fijner om te weten dat je niet alleen bent? Daarom moet ik nog wel altijd even over een drempel als ik erover vertel, maar ik weet waarvoor ik het doe. Ik kan mijn bescheiden steentje zo bijdragen aan het doorbreken van dat taboe.

Het eerste boek dat je schreef was een jeugdboek over een jonge vrouw die iets heftigs meemaakt. Hoe was het om daarover te schrijven/Wat hoopte je voor dit boek?

Dat klopt! Dat boek lag erg in lijn met mijn angststoornis en de gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat ik nu nog vaak met mijn gedachten in de knoop zit. Ik reageerde in die tijd op een manier die niet voor mij werkte (blijkt nu) en ik hoop met dat boek mensen in zo’n zelfde situatie te leren dat je ook anders kunt reageren en de gevolgen dan iets minder zwaar worden.

Nu schrijf je heerlijke, onvervalste feelgood. Voelt het anders om binnen dat genre te schrijven?

Ja, het voelt heerlijk bevrijdend. Juist omdat mijn hoofd en mijn angsten zo nu en dan best extreem zijn in het bedenken van ‘worst case scenario’s’ kan ik het in deze boeken allemaal alleen maar goed laten komen. Het is zo fijn om zo’n wereld te kunnen creëren als tegenhanger voor die andere in mijn hoofd. Waar ik het boek waar het in de vorige vraag over ging vooral met een doel voor anderen schreef, schrijf ik nu dus vooral voor mezelf. Feelgood is een escape uit mijn angstige hoofd.


Juist omdat mijn hoofd en mijn angsten zo nu en dan best extreem zijn in het bedenken van ‘worst case scenario’s’ kan ik het in deze boeken allemaal alleen maar goed laten komen.

Annemieke Heller

Hoe pak je dat schrijven eigenlijk aan? Ben je een auteur die vooraf een plot uitschrijft of laat je het meer op zijn beloop? En hoeveel inspiratie haal je uit je eigen leven, baseer je de personages op mensen die je kent?

Ik werk een boek van tevoren zeker wel in grote lijnen uit. Zomaar in het wilde weg gaan schrijven heb ik nooit gekund en raad ik mijn coachees ook nooit aan om te doen. De kans is dan vrij groot dat het alle kanten opgaat namelijk. Het wil nog wel eens voorkomen dat ik tijdens het schrijven een leuker vervolg zie dan ik in eerste instantie had uitgewerkt, dan neem ik dat wel mee maar werk ik het geheel eerst weer uit naar een goed einde. Ik vind het prettig om te weten waar ik naartoe schrijf.

Hoe ziet schrijven er eigenlijk uit bij jou? Zit je thuis of in de bibliotheek, luister je muziek etc.

Ik werk eigenlijk altijd thuis en dat is vooral omdat het helemaal stil moet zijn. Als ik muziek aan zet, ga ik meezingen of, nog erger, de tekst van het liedje typen in plaats van mijn verhaal, haha. Ik kan echt maar één ding tegelijk doen anders word mijn hoofd blijkbaar een beetje gek.

In Live for Love gaan Amira en Jessie het avontuur aan: ze reizen, doen mee aan – uhm – innovatieve spellen en zijn op nationale televisie te zien. Ben je zelf avontuurlijk ingesteld?

Zo nu en dan als ik een Jessie-bui heb, maar die duurt vaak niet lang. Dan gaat mijn hoofd alweer allemaal excuses verzinnen waarom iets helemaal niet verstandig is om te doen. Daar probeer ik niet al te vaak naar te luisteren natuurlijk, maar over het algemeen ben ik toch echt meer een Amira.

Hoe zou jij jouw vrije tijd besteden in zo’n Griekse villa als in Live for Love?

Oeh, dan zou ik lekker zonnebaden, snorkelen en tja, ik denk toch ook schrijven. Zo’n zonnetje op mijn kop geeft altijd direct een berg nieuwe ideeën!

Op welke vakantiebestemming zou je zelf het liefst in een villa verblijven? Of ben je sowieso meer van het kamperen?

Neeee, met kamperen maak je me echt intens verdrietig, haha. Dat komt vooral omdat ik echt goed moet slapen en dat gaat (tot nu toe in elk geval, tips zijn welkom) bij mij niet zo makkelijk in een tentje. Er zijn veel plekken die ik nog zou willen bezoeken en de eerstvolgende zou denk ik Utah zijn, dat lijkt me zo fantastisch mooi!

Amira en Jessie worden nog wel eens bot gewekt door de stem van de omroeper die door de speakers galmt. Ben jij een ochtendmens of avondmens?

Avondmens, je wil mij ‘s ochtends écht niet meemaken.

Om dan maar meteen wat korte maar krachtige vragen te stellen… Verliefd, verloofd of getrouwd?

Verliefd! Al bijna vier jaar 🙂

Heb je huisdieren?

Nee.

Ben je een denker of doener?

Door mijn angsten meer een denker, maar ik zou meer een doener willen zijn en soms komt die kant van mij ook wel eerder naar boven!

En: mag je al onthullen of je aan iets nieuws schrijft?

Ik werk al wel aan iets nieuws! Aan wat precies laten we nog even in het midden… 😉


Annemieke Heller (1992) wist op jonge leeftijd al dat zij schrijver wilde worden en droomde van haar eigen boek. Inmiddels is ze afgestudeerd als journalist, zijn er boeken van haar hand verschenen en werkt ze als schrijfcoach bij haar eigen platform Het Boek Project om ook andere mensen te helpen hun schrijfdromen waar te maken. Ze is gek op de natuur en haalt daar haar inspiratie vandaan. Ook ligt er standaard een notitieblokje op haar nachtkastje, want boekideeën komen vaak vlak voordat ze in slaap valt.


Meer lezen met Loft Books