Q&A | Kelly Dellene

11 juli 2024

Kelly Dellenes debuutroman Steekspel is een heerlijke feelgood met een spannend randje waarin Fenna haar leven als kunstdief vaarwel zegt en liefde in een dorpje vindt. Totdat haar verleden haar inhaalt… Naar aanleiding van het verschijnen ervan hebben we Kelly een aantal vragen gesteld. Wij zijn nieuwsgierig naar de inspiratie voor het verhaal, of ze onderzoek ervoor heeft gedaan, haar grootste droom en meer!

Hoe is het idee voor Steekspel ontstaan?

Mijn familie is erg actief in de lokale poldertraditie (het ganzenrijden) en alhoewel ik zelf niet aangesloten ben, durf ik de sfeer daar wel eens gaan opsnuiven. Ik wilde graag een boek schrijven over mijn geboortedorp met een hint naar de tradities die daar nog steeds zo erg leven. Fenna zelf vertoefde al een tijdje in mijn hoofd en haar verhaal kwam vlot tot leven tijdens het schrijven eens ik er eenmaal aan begon.

Waar vind je inspiratie?

Ik krijg erg veel inspiratie tijdens het autorijden of tijdens het meebrullen van mijn favoriete liedjes. Ik moet de auto regelmatig aan de kant zetten om een voicememo in te spreken of om een leuk stuk dialoog uit te typen in mijn notities.

Heb je onderzoek moeten doen voor Steekspel? Hoe ging dat?

Zeker wel. Ik heb erg veel research gedaan naar het strafrechtelijke aspect van het verhaal. Nadat ik uit de officiële bronnen niet veel wijzer meer werd, ben ik bij een advocaat ten rade gegaan die me hielp om de juiste straffen realistisch te interpreteren. Het concept van het ‘lansrijden’ is erg zwaar gebaseerd op het ‘jousting’ in het Verenigd Koninkrijk dat daar ook weer in opmars is. Zelf heb ik tijdens mijn opleidingen best veel kunstgeschiedenis gevolgd, dus ben ik terug in mijn cursussen gedoken om alles rond de gebroeders Van Eyck weer op te frissen. Gelukkig ben ik zelf opticien in het dagelijkse leven, dus was een heel deel parate kennis voor me. Ik kan mezelf gemakkelijk verliezen in het onderzoek. Ik kan researchen welke punten worden toebedeeld bij het ‘jousten’ (bijvoorbeeld) en plots eindigen bij de Rozenoorlog. (Wist je dat Henry VIII gewond raakte tijdens een joustingtoernooi en dat zijn wond nooit echt meer genas vanwege zijn diabetes?) Kijk. Daar ga ik weer.

Wat is je grootste droom?

Ik zou erg graag ooit naar Stonehaven in Schotland verhuizen. Jammer genoeg voor mij is mijn vriend een echte zonneklopper, dus ik zal het met reisuitstapjes moeten stellen. Het klinkt erg cliché, maar verder droom ik er vooral van dat iedereen die ik lief heb gelukkig en gezond is. Dat is voor mij het allerbelangrijkste.

De hoofdpersoon van Steekspel, Fenna, is artistiek. Ben je dat zelf ook?

O. Nee. Ik kan met moeite een symmetrisch hartje tekenen. Ik denk dat ik zelf meer een mix ben van Jacques en Henri. Een chaotische moederkloek met een liefde voor taal. Maar artistiek ben ik jammer genoeg niet!

Wat doe je graag naast schrijven? Wat lees je zoal?

Ik lees inderdaad erg veel. Vroeger las ik gemiddeld twee tot drie boeken per week. Sinds de geboorte van mijn dochtertje werd dat het aantal per maand. Ik lees (en schrijf) erg graag romantasy, fantasy en feelgood. Enkele van mijn favoriete auteurs zijn Kelly St. Clare, Kelley Armstrong, Aysline McGrath en Carissa Broadbent. Ik ga ook alle dagen met een brede glimlach werken. De optieksector is werkelijk een geweldige sector, waar iedereen elkaar wel kent. Tot slot pluk ik ook al wel eens graag een theatervoorstelling of concertje mee.


Nieuwsgierig geworden? Steekspel is overal te lezen als ebook. Verkrijgbaar via onze website of je favoriete boekenwinkel of -website!

Wanneer Fenna Mercier haar leven als kunstdief ontvlucht, belandt ze in het pittoreske plattelandsdorpje Kerken. Haar nieuwe vriendschappen met de bewoners helen langzaam de barsten in haar hart en Fenna voelt zich al snel helemaal thuis. Onverwachts slaat de vonk tussen haar en de arrogante oogarts van het dorp over. Net wanneer Fenna zich helemaal in haar nieuwe romance met de knappe Warre wil storten, duikt haar ex en voormalig bendeleider op. Pieter is niet van plan haar zo maar te laten gaan. Hij eist dat ze haar schuld vereffent en deelneemt aan een allerlaatste klus…