Q&A | Denise Meijer

13 december 2022

In oktober verscheen van Denise Meijers hand het feelgoodverhaal Zondebokken en selfies, over foodblogger Lola die op een kinderboerderij gaat werken. Inmiddels is ook haar tweede verhaal Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé verschenen. Maar wie is nou eigenlijk de auteur achter deze boeken? Speciaal voor de feestdagen vroegen wij Denise Meijer de hemd van het lijf over haar schrijfinspiraties, lievelingseten, plannen voor kerst en nog veel meer!

Was het altijd al je droom om boeken te gaan schrijven?

Eigenlijk niet! Vroeger wilde ik prinses worden, toen lerares, en uiteindelijk heb ik Engelse taal en cultuur gestudeerd en de master literair vertalen gevolgd. Schrijven vond ik altijd leuk: een essay, een sollicitatiebrief, een post op Facebook, het maakte me niet eens zoveel uit wat; mijn vingers gleden wel over dat toetsenbord. Dat ik ‘iets met boeken’ wilde gaan doen werd me gedurende mijn studie wel duidelijk, maar wat precies? Ik heb vorig jaar pas de knoop doorgehakt zelf feelgood te gaan schrijven. Beste keuze ooit!

Op welke plek schrijf je het liefste? En hoe ziet een schrijfdag er voor je uit?

Thuis! Als het koud is schrijf ik ‘gewoon’ binnen: achter mijn bureau is het best voor mijn rug 😉 maar ik beland ook weleens aan de eettafel of op de bank als ik dat gezelliger vind. In de zomer wil ik mijn laptop weleens mee naar buiten nemen en onder de overkapping zitten. Niet ergonomisch verantwoord maar wel leuk! Ik heb het liefst niet te veel lawaai om me heen, dus heel idyllisch in een koffietentje is helaas niets voor mij.

Als ik aan het begin van een nieuw verhaal zit, ziet mijn schrijfdag er als volgt uit: vol enthousiasme beginnen, heel veel schrijven, mezelf met moeite losrukken om iets te gaan eten en vooral typen, typen en nog eens typen. Ik vind dingen afronden een stuk minder leuk, dus als ik het einde nader dan komt er opeens een stuk meer Pinterest, Instagram, de was opvouwen, toch maar even een pakketje ophalen en uitgebreid lunchen bij kijken, haha. Ik probeer niet te veel in de avonden en in het weekend te schrijven (ben benieuwd hoelang ik dat voornemen kan volhouden).

Op welk personage uit Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé lijk je zelf het meest?

Op Astrid, haha. Hoewel ik geen carrièretijger ben, kan ik wel erg genieten van een avondje op de bank met mijn kat en een lekkere geurkaars aan. Stressen met kerst, daar kon/kan ik ook wat van. Of stressen in het algemeen. Ik doe écht mijn best, maar er komt altijd wel weer een moment dat ik toch te veel (kerst)ballen in de lucht wil houden. Gelukkig laat ik ze tegenwoordig iets makkelijker vallen! Bekentenis: ik heb ook wel iets weg van Stella. Ik ben namelijk ook vegetariër, doe aan yoga en heb in een gezondheidswinkel gewerkt. Gelukkig ben ik wel iets meegaander en aardiger (hoop ik!).

Hoe ziet jouw perfecte kerst eruit?

Eerst lekker ontbijten in (kerst)pyjama, dan rustig opstarten en rond de middag afspreken met vrienden/familie. Een leuke kerstfilm of een (bord)spel hoort er ook bij! En een wandeling (hopelijk door de sneeuw!). Daarna gaan we gezamenlijk eten: het hoeft niet luxe of veel, wel lekker 😉.

Vier jij kerst dit jaar?

Ja! Ik weet nog niet precies hoe, maar we gaan waarschijnlijk bij beide families langs voor een brunch/lunch/diner en gewoon een gezellige tijd.

Volgende week nog meer over Denise Meijer!