Blogpost Nathalie Windhorst

27 februari 2025

Luisteren naar Lotgenoten

Het verhaal achter de playlist

Muziek kan veel over iemands persoonlijkheid zeggen. Abel uit Lotgenoten is professioneel gitarist. Hij ging naar het conservatorium, speelt in een band, werkt als muziekdocent op een middelbare school en geeft gitaarles aan huis. Als hij concerten bezoekt, is hij voortdurend op zoek naar inspiratie en innovatie. De bands waar hij in Lotgenoten naar luistert, sluiten daar naadloos op aan. Van de Amerikaanse Nation of Language met hun eigenzinnige synthesizer sound, tot de alternatieve Nederlandse rockband De Staat of het Belgische Kids with Buns met hun indiepop.

Lola staat er totaal anders in. Je moet vooral lekker op muziek kunnen dansen, is haar devies. Ze is gek op Harry Styles. Niet alleen vanwege zijn muziek overigens. Hij prijkt dan ook met twee nummers op de playlist van Lotgenoten.

Wat Lola en Abel wel met elkaar gemeen hebben, is hun feministische hart. Daarom tref je op deze playlist een flinke dosis girlpower aan, met zangeressen als Eefje de Visser, Froukje, Taylor Swift, Dua Lipa en natuurlijk Sophie Straat. Haar politieke protestsong Tweede Kamer speelt een grote rol in Lotgenoten.

‘Doe mij maar feminisme, het is de hoogste tijd

Ik wil alleen maar vrouwen hoger op de lijst

Tweede tweede kamer, ik stem niet meer op jou

Tweede tweede kamer, ik stem op een vrouw!’

Ik zag haar voor het eerst optreden bij het alternatieve VPRO-popplatform 3voor12. Hun jaarlijkse Song van het Jaar overzicht bleek een perfecte research tool voor mijn streven om met muziek de tijdsgeest te vangen. Lotgenoten speelt zich af in het najaar van 2022.

Het was een bijzonder jaar, waarin we opkrabbelden na een langdurige pandemie. Muzikanten konden eindelijk weer optreden. Ik herinner me hoe intens die eerste concerten waren, zowel voor het publiek als voor de artiesten. Wat hadden we dit allemaal gemist. Dat geldt zeker voor Abel, die muziek ademt en er ook van moet leven. Daarom koos ik voor de Nederlandse Wies met hun nummer Bandje. Hierin citeert Wies voormalig premier Rutte, die opmerkte dat de culturele sector nog niet openging, maar je mocht wel weer gewoon oefenen met je bandje. Juist dat verkleinwoord gaf muzikanten het gevoel totaal niet serieus te worden genomen. Alsof muziek niet meer is dan een uit de hand gelopen hobby.

Op de 3voor12 Song van het Jaar lijst van 2022 prijkte eveneens Stromae, die na jarenlange stilte terugkeerde met zijn verpletterende L’enfer. Hij verdiende een plekje op mijn playlist omdat mentale gezondheid een belangrijk thema is in Lotgenoten. Precies om die reden mocht ook Goldband niet ontbreken met hun snoeiharde Psycho. De band Wolf Alice weet, met hun How Can I Make It OK? voor mij zelfs de kern van dit boek te raken.

‘How can I make it OK?

I just want you to be happy

Nothing else is as important as that to me’

2022 was ook een bijzonder jaar voor Utrecht. De stad vierde negenhonderd jaar Stadsrechten. Dat deed ze met vele feestelijke activiteiten, waaronder de dansmarathon U Can Dance. Negenhonderd minuten lang, van drie uur ’s middags tot zes uur in de ochtend, kon je hier dansen. Uiteraard is Lola ook van de partij. Voor het boek bestudeerde ik de line up van dit evenement. Met de track Oudegracht van het lokale dance duo Tinlicker kun je het niet meer Utrechts krijgen.

Maar Lotgenoten blijft in de eerste plaats natuurlijk een romance verhaal. Hoeveel liedjes zijn er wel niet geschreven die je, met hun gevoelige teksten en melodieën, vlinders weten te bezorgen? Ze helpen mij bij het verwoorden van de verwarrende emoties die een ontluikende verliefdheid met zich meebrengt. Het prachtige I Would Die 4 U van Rose Cousins en Bear’s Den is misschien wel de mooiste ballad die ik ken, terwijl de dance kraker When Love Takes Over van David Guetta de euforie van een niet meer te ontkennen liefde perfect weet te vatten.

Lotgenoten is een echte emotionele rollercoaster geworden. Deze playlist weet dat prachtig te illustreren. Ik wens je dan ook veel lees- én luisterplezier!

Nathalie Windhorst