Vier redenen waarom shinrin-yoku als een diepe mindfulnessoefening is

In Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. Volgens het principe shinrin-yoku (bosbaden) heeft de natuur het vermogen haar bezoekers te verwonderen en te laten ontspannen, én vergroot zij ook ons fysieke, mentale en emotionele welzijn: zo daalt bijvoorbeeld je bloeddruk opvallend. Ook de drukke westerse mens kan profiteren van deze wonderbaarlijke relatie tussen de natuur, ons lichaam, onze geest en onze ziel. Annette Lavrijsen laat aan de hand van haar eigen ervaringen zien hoe je shinrin-yoku eenvoudig in je eigen leven kan toepassen. 

Shinrin-yoku zou je kunnen zien als een diepe mindfulnessoefening om deze vier redenen:  

  • Als een goede leraar toont de natuur ons planten en dieren die altijd in het hier en nu leven. Door onszelf actief af te stemmen op haar melodie ontspannen we en raken we meer in tune met het leven zoals het is.
  • De natuur dringt niets op, maar laat ons zonder oordeel zijn. De ruimte en vrijheid die we voelen, stimuleren ons om onzekerheid en beperkende overtuigingen los te laten.
  • De natuur is als een frisse wind, waardoor we onze gedachten en problemen meer in perspectief kunnen zien en veranderingen eerder accepteren.
  • In stilte nodigt de natuur ons uit tot zelfreflectie, waardoor we echt naar binnen kunnen keren en contact maken met ons innerlijk kompas.

Meer weten over shinrin-yoku en hoe je het makkelijk in je leven kan toepassen? Het boek Shinrin-yoku van Annette Lavrijsen kan je hier vinden.

Rijkgeïllustreerd door Valesca van Waveren.