De nieuwe roman van Jonathan Safran Foer verschijnt in september bij Ambo|Anthos uitgevers

10 maart 2016

De langverwachte nieuwe roman van het wonderkind van de Amerikaanse literatuur verschijnt in Nederland tegelijkertijd met de Amerikaanse en Engelse edities. Hier ben ik is Jonathan Safran Foers eerste nieuwe roman sinds 2005. Dit monumentale boek is geschreven met dezelfde intensiteit, inventiviteit en urgentie die zijn twee eerdere boeken zo geliefd maakten bij lezers en critici. Ook in zijn nieuwe roman deinst hij er niet voor terug om op hilarische wijze heilige huisjes omver te schoppen.

Hier ben ik beschrijft drie tumultueuze weken uit het leven van een uit elkaar vallend gezin in het hedendaagse Washington D.C. Terwijl Jacob, Julia en hun drie zonen geconfronteerd worden met de onontkoombare situatie, zet een catastrofale aardbeving een pan-Arabische invasie van Israël in gang. De eigenlijke betekenis van het begrip ‘thuis’ staat ter discussie – evenals de fundamentele vraag hoeveel een leven kan verdragen.

Jonathan Safran Foer schreef eerder de zeer succesvolle en bekroonde romans Alles is verlicht en Extreem luid en ongelooflijk dichtbij, en het eveneens succesvolle non-fictieboek Dieren eten. Hij woont in Brooklyn, New York.

‘Jonathan Safran Foer, een duizelingwekkend literair talent, bewijst met Hier ben ik een van de belangrijkste auteurs van deze tijd te zijn. Hier ben ik is erudiet, hilarisch, groots en vol literaire energie. Tegelijkertijd is het ook een zeer actuele roman die inspeelt op het wereldnieuws zonder aan meeslependheid te verliezen. Een magistrale roman van een auteur die tot de wereldtop gerekend mag worden.’ Chris Herschdorfer, directeur-uitgever Ambo|Anthos uitgevers

‘Hier ben ik is een zeer intense en intelligente roman. De messcherpe wijze waarop Foer een uit elkaar vallend Amerikaans gezin beschrijft is onovertroffen: zijn personages zijn meer dan levensecht en zijn dialogen zijn in al hun herkenbaarheid briljant.’ Tanja Hendriks, senior uitgever Ambo|Anthos uitgevers