Symposium filosofie en actualiteit

18 november 2017
Hele dag


ROC Midden Nederland
Vondellaan 174
, Utrecht
Bekijk kaartje

De vraag doet haar werk – Filosofisch onderzoek in netelige situaties

Het vierde symposium aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie heeft als thema: het stellen van vragen. Het symposium wordt voorbereid en verzorgd door twee winnaars van de Socratesbeker:

  • prof. dr. Jan Bransen (hoogleraar Radbouduniversiteit)

  • drs. Marjan Slob (columnist de Volkskrant).

 

De haastige samenleving van tegenwoordig geeft ons geregeld een opgejaagd gevoel. We moeten aanpakken. En daarom hebben we antwoorden nodig. Zo hier en daar hoor je echter ook wel dat die haast en die onrust niet zo verstandig zijn. Maar wat dan?

Ga nu niet onmiddellijk aan antwoorden denken. Probeer eerst die vraag maar eens haar werk te laten doen. Onderzoek je situatie. Onderzoek de begrippen die je stilzwijgend gebruikt om de problemen te beschrijven waarmee je te maken denkt te hebben. Dit symposium gaat over de vraag hoe je dat doet.

Naast Jan Bransen en Marjan Slob zullen ook andere sprekers hun licht laten schijnen over deze vraag. Zij bespreken concrete voorbeelden uit de domeinen waarin zij zich zelf bewegen: media, onderwijs en bestuur. De vragen waarop zij in hun praktijk botsen, leggen zij voor aan het publiek.