Lezing Anton van Hooff in Breda

21 januari 2018
14:00 - 15:00


Zuylen Uitvaartverzorging
Tuinzigtlaan 11
, Breda
Bekijk kaartje

Anton van Hooff geeft een lezing over zijn boek Sterven in Stijl, dat in 2015 verscheen.

De benaderingen van het onherroepelijke einde van het leven liepen bij Grieken en Romeinen minstens even uiteen als in onze tijd, kijk maar naar rouwadvertenties. Na en naast het geloof in een voortbestaan als schim, werd sterk de voortdurende herinnering gekoesterd, vandaar de grafbeelden en tienduizenden aangrijpende graanscripties. Maar was de dood wel een naar einde?

Diverse mysteriegenootschappen beloofden meer, tot en met zielsverhuizing. Stoïsche filosofen verkondigden dat de wijze de dood gelaten aanvaardde als iets de natuur. De Epicureeërs stelden: als wij zijn, is de dood er niet en als de dood er is, zijn wij niet. Ten slotte triomfeerde de opvatting dat een mens uit ziel en lichaam bestond.

De christenen gingen het verst: zij beloofden een wederopstanding met ziel en lichaam. Deze overtuiging betekende een absoluut verbod op ‘zelfmoord’, een begrip en woord dat de oudheid niet kende. Desgewenst hielpen artsen gewoon. Het taboe op suïcide werd pas in de negentiende eeuw opgeheven, maar vreemd genoeg werd hulp bij de niet straf- bare handeling van zelfdoding in 1886 wel strafbaar gesteld (artikel 294.2 Wetboek van Strafrecht).

In 2002 werd door de wet Els Borst alleen de beroepsgroep van artsen vrijgesteld van strafvervolging bij euthanasie wegens ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Maar wat met dementerenden en met mensen die het leven gewoon zat zijn?

Kijk hier voor meer informatie en reserveren.